NRGreport
Menü

Nettó eladók voltak az alapok az árupiacon

A hedge fundok nettó eladók voltak az árupiacon a legfrissebb COT-riport szerint, amely a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit tartalmazza.

A március 7-vel záruló egyhetes időszak mérlegének fő okai a növekedő kínálat és a Fed Nyíltpiaci Bizottságának március 15-i ülésével kapcsolatos várakozások voltak, írta elemzésében a Saxo Bank. A legnagyobb mértékben olajat, aranyat, rezet és cukrot adtak el a riportba bevont alapok.

A bank vezető árupiaci stratégája, Ole Sloth Hansen szerint az utóbbi hetekben az egyik fő probléma az volt, hogy nőtt a spekulatív kereslet, de ezt nem támasztotta alá az árak növekedése. Különösen az olaj esetében volt ez szembetűnő. A magas árak és a csökkenő költségek az egyesült államokbeli működő olajkutak számának növekedéséhez vezettek, és a napi termelés az USA-ban újra meghaladta a 9 millió hordót. A kitermelők és az olajkereskedők határidős eladásokkal igyekeztek megvédeni magukat egy esetleges újabb áreséstől.

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission - CFTC) minden pénteken közzéteszi a Commitment of Traders Reportot, azaz a COT-riportot, amely az adott hét keddjével záródó egyhetes időszak adatait dolgozza fel. A riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel. Az említett befektetői csoportok piaci lépései azért érdemelnek különleges figyelmet, mert a pozícióik jellemzően spekulatívak, amelyeket nem más ügyletek fedezéseként hoztak létre, továbbá rendszerint szűk stopokat használnak – mindezek eredményeképpen a piac úgy tartja, hogy ezek a befektetői csoportok reagálnak leggyorsabban és legérzékenyebben a fundamentális és technikai alapú ármozgásokra.

Forrás: NRGreport