Trading

Lendített az olajáron a Fed-döntés

NRGreport | 2017.03.16. 12:42

Hosszú negatív széria szakadt meg az olajárakban szerdán, miután az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatdöntése előtt gyengülni kezdett a dollár. Az olajár emelkedését az amerikai nyersolajkészletek 10 hét óta először tapasztalt visszaesése is táplálta. 

Az amerikai irányadó olajfajta, a West Texas Intermediate hordónkénti ára áprilisi szállításra 2,4 százalékot emelkedett és 48,86 dolláron zárt a New York-i árutőzsdén hét egymást követő veszteséges nap után szerdán. A WTI a Fed-döntés után 49 dolláron is járt. 

A londoni ICE Futures indexen az északi-tengeri Brent alaptípus hordónkénti ára 1,8 százalékkal 51,81 dollárra erősödött. 

A WTI árak már az amerikai olajkészlet-adatok bejelentése után is emelkedni kezdtek, de a Fed 25 bázispontos kamatemelése és a további kamatemelések valószínűsítése után tovább erősödött az árfolyam. A kamatemelés bejelentése után a dollár azonnal gyengülni kezdett, ami szintén kedvező a dollárelszámolású olajár szempontjából. 

Szerdán az amerikai Energia Információs Hivatal közzétette, hogy a március 10-ével végződő héten 200 ezer hordóval 528,2 millió hordóra csökkentek az amerikai nyersolajkészletek. A heti csökkenés kisebb volt, mint az Amerikai Petróleum Intézet által valószínűsített 531 ezer hordó. A készletcsökkenésről szóló adatokat megelőzte az amerikai kőolajkitermelésről szóló EIA legfrissebb adat, amely napi 21 ezer hordóval 9,109 millió hordóra nőtt – írja a Marketwatch.  

A Fed 25 pontos kamatemelése egyébként megfelelt az előzetes piaci várakozásoknak. A Federal Reserve legutóbb december 14-i ülésén emelt kamatot a Fed, akkor szintén 25 bázisponttal 0,75 százalékra, először azóta, hogy kereken egy évvel korábban, 2015 decemberében elindította a kamatemelési ciklust. 

A Fed több mint kilenc év után először 2015 decemberében emelte meg a dollárkamatot, amelyet előtte hét évig tartott zéró közeli szinten gazdaságösztönző céllal.

Csütörtökön délután fél 2-kor a WTI 0,55 százalékos emelkedés mellett meghaladta a szerdai maximumot és 49,13 dolláron állt, a Brent pedig 0,56 százalékos erősödéssel 52,10 dollárt ért hordónként. 

  NRGreport
Címkék
#Federal Reserve   #kamatemelés   #olajár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.