Fenntarthatóság

IEA: Meg kell duplázni az energetikai beruházások mértékét

NRGreport | 2017.03.20. 12:22

Ahhoz, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés mértéke két fok alatt maradjon, kivételes léptékű, mélységű és ütemű energetikai átállásra van szükség, derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség tanulmányából. A fentieken túl az aktuális éves energetikai beruházások mennyiségét is meg kellene duplázni.

A szervezet becslései alapján az elmúlt három évben a szén-dioxid kibocsátás mértéke nem emelkedett világszinten. A hosszútávú célok teljesítéséhez a kibocsátásnak 2020 előtt tetőznie kellene, 2050-re pedig a jelenlegi szint több mint hetven százalékos csökkenésére lenne szükség, írja az IEA.

A szervezet egy tanulmányban összegezte kutatási eredményeit, melyet a német kormány megbízásából készített.

A kutatás szerint a klímacélok eléréséhez 2050-re a villamosenergia (termelés) közel 95 százalékát alacsony szénkibocsátású forrásból kell biztosítani, szemben a mai egyharmados aránnyal. Tízből autóból hétnek elektromos meghajtásúnak kell lennie. Ma a hagyományos és elektromos hajtású járművek aránya száz az egyhez. A teljes épületállomány felújítása szintén elengedhetetlen. A fosszilis energiahordozók negyven százalékos arányával számol a szervezet 2050-re, összevetve az aktuális ötven százalékkal. Az energia ágazatba történő beruházások mértéke évente 3,5 billió dollárra kell, hogy rúgjon – ez a duplája a mai beruházásoknak.

Energetika átállás szempontjából a legnagyobb kihívást az ipar, a közlekedés és az épületek jelentik. Tavalyelőtt ugyan 220 milliárd dollárt költöttek energiahatékonyságot javító eszközökre, világításra, járművekre, stb., 2050-re tízszer ennyit kellene, írja a szervezet.

Egy ilyen átfogó váltáshoz a politikai támogatás nélkülözhetetlen: a fosszilis energiatámogatások mihamarabbi kivezetése, a villamosenergia-piac megreformálása és jóval erősebb technológiai együttműködés világszinten. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.