Fenntarthatóság

Magyarországon jut a legtöbb gázüzemű autó egy töltőállomásra

NRGreport | 2017.03.20. 15:20

Az egy töltőállomásra eső CNG-üzemű személyautók száma Magyarországon a legmagasabb, derül ki az Európai Alternatív Üzemanyag Megfigyelőközpont (EAFO) legfrissebb összesítéséből.

Egy kútra összesen 688 autó esik, ami a töltőállomások alacsony számával magyarázható, melyből mindössze nyolc található az országban. Második helyen Olaszország áll, kutanként 555 járművel. Itt azonban a nagy járműlétszám a fő indok: Európában ugyanis itt található a legtöbb gázüzemű személyautó. Az országban közel 900 ezer gázüzemű személyautó fut, ami az Európai flotta 81 százalékának felel meg. Olaszországot Németország követi nyolc százalékos részesedésével, a harmadik helyen Bulgária áll. Csupán ebben a három országban haladja meg a forgalomban lévő gázüzemű autók számaza ötvenezret.

Európában (EU28, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc és Törökország) több mint 3600 (LNG és CNG) töltőállomás található, míg a teljes gázüzemű járműállomány 1,3 millió egységből áll. A töltőállomások száma és a járműállomány (elviekben) egyenesen arányosak egymással. A közel egymillió gázüzemű járművet számláló Olaszországban található a legtöbb, 1104 kút. Németországban 913 töltőállomás üzemel, az egy kútra eső járműszám ugyanakkor csak 102. Olaszországhoz hasonlóan, Svédországban és Franciaországban fejlett infrastruktúra látja el a viszonylag magas számú gázüzemű flottát. Romániában viszont mindössze egy kút található, ahol 400 CNG járműnek kell tankolnia.

A könnyű tehergépjármű (N1) kategóriában szintén Olaszország vezet 74%-os részesedésével a teljes európai állományból, második Németország (14%), majd Svédország következik (6%). A busz és nehézgépjárművek (N2, N3) eloszlása tekintetében Európa top öt piaca a teljes állomány 74%-át adja. A teljes európai nehézgépjármű állomány aránya Olaszországban a legmagasabb (28%), de népszerűek az ilyen hajtású kamionok Ausztriában (13%), Svédországban (11%), Spanyolországban (11%) és Franciaországban (10%). Ezek azok az országok, ahol az állomány az 500 egységet meghaladja. 

  NRGreport
Címkék
#EAFO   #gázüzemű közlekedés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.