Trading

Az amerikai készletadatok miatt mélyponton az olajár

NRGreport | 2017.03.22. 09:00

Négy hónapja nem látott mélypontjára esett az ázsiai kereskedésben az olaj kurzusa, miután az amerikai ásványolaj intézet (API) ismét készletemelkedésről jelentett – írja elemzésében az Equilor. 

Az API kedd éjjel tette közzé szokásos heti beszámolóját, amely 4,5 millió hordós olajkészlet emelkedésről szólt. Amennyiben ezt szerdán az amerikai energiaügyi minisztérium is megerősíti, az újabb lejtmenetet generálhat az olaj kurzusánál. 

Látszólag az OPEC kitermeléscsökkentő programja nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen a program nagyjából a felénél jár, de az árfolyamot nem sikerült emelkedő pályára állítani. A WTI esetében az idén látott 50-55 dolláros sávot letörte a jegyzés és akár 45-50 dolláros tartományban ragadhat a következő időszakban. 

Eközben az OPEC egyre valószínűbb, hogy újabb hat hónappal megtoldja a jelenlegi programját, melynek egyelőre az OPEC legnagyobb kitermelője, Szaúd-Arábia látja kárát. A szaúdiak adták a legnagyobb visszavágást az eddigi kitermelési adatok szerint, miközben a nem OPEC tag Oroszország teszteli a szervezetet. 

Az orosz finomítók kapacitástervezete szerint áprilisban tetőzés várható, így a kitermelés növelése nélkül is több finomított olajat boríthat a piacra Oroszország. Más szavakkal az egyezményt nem sérti meg, de piaci részesedést növelhet az OPEC kárára. A szaúdi olajminisztert pedig a saját kormánya támadja, amiért az ország a hátán viszi a programot – olvasható az Equilor elemzésében.

  NRGreport
Címkék
#API   #olajár   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.