Infografika

Ellepi a tengereket a műanyag szemét – infografika

NRGreport | 2017.03.23. 10:03

A Statista.com infografikája a világ tengeriben úszó műanyag szemét eloszlását mutatja. 

Sokakkal előfordult már, hogy a nyaralás közben a tengerparton sétálgatva lehangoló látványt nyújtó, partra vetett műanyag hulladékkal találkozott. A probléma nem új keletű, de egy nemrégiben napvilágot látott jelentés megdöbbentő mennyiségű óceáni szemétről számol be. A jelentés becslései szerint a világ tengereiben és óceánjaiban nem kevesebb mint, 5,25 billió darab műanyag szemét lebeg, ami összesen 250 ezer tonnát nyom. 

E hatalmas mennyiség kimutatható károkat okoz az élővilágnak és arra is vannak bizonyítékok, hogy akár a 10 kilométeres mélységben élő élőlények szervezetébe is kerülhetnek műanyagdarabok. 

A Statista.com alább látható infografikája a műanyag hulladék eloszlását mutatja a világ tengereiben. A legnagyobb szennyezés a Csendes-óceán északi részén található, ahol a becslések szerint 2 billió darab műanyag szemét úszik, második helyen az Indiai-óceán áll 1,3 billióval. 

A Greenpeace egy friss jelentése szerint a világ hat legnagyobb, műanyag palackokat gyártó cége évente összesen 2 millió tonnányit gyárt ezekből a lassan bomló termékekből. Ez nagyjából 10 ezer kékbálna súlyának felel meg. S bár a műanyag palackok újrahasznosíthatóak, sajnálatos módon hatalmas mennyiség kerül belőlük az élővizekbe és a szárazföldi hulladéklerakókba. 

Infographic: The World's Oceans Are Infested With Plastic | Statista You will find more statistics at Statista

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.