Fenntarthatóság

Energetikai ranglista: jók vagyunk, de nem annyira

NRGreport | 2017.03.24. 09:49

21. helyezést ért el Magyarország a World Economic Forum 127 ország energetikai rendszerét és energiaellátását összehasonlító ranglistáján, amellyel komoly fejlett országokat előzünk meg – a helyzet azonban nem ilyen derűs.

Az összesített listán Magyarország 71 százalékos teljesítményével olyan fejlett országokat előz meg, mint például Hollandia (33.), Dél-Korea (43.), Japán (45.), az Amerikai Egyesült Államok (52.), Ausztrália (53.), vagy Kína (95.). A jelentés általános következtetése, hogy az éllovas és a lista végén kullogó országok között mutatkozó egyenlőtlenség nagy és egyre erősödik – írta a Portfolio.hu a Világgazdasági Fórum nemzetközi kormányközi szervezet (World Economic Forum, WEF) adatai alapján.

A szervezet 2017-ben ötödik alkalommal kiadott jelentése abból a szempontból rangsorolja az egyes államokat, hogy azok milyen mértékben képesek a felhasználók számára rendelkezésre bocsátani biztonságos, megfizethető és fenntartható energiát. A listát 18 különféle szempont alapján állította össze a WEF és az Accenture, így a vizsgálat tárgyát képezte például az energiarendszerek gazdasági növekedéshez való hozzájárulása, az energiabiztonság vagy éppen a környezeti fenntarthatóság.

Az összeállítás alapján a világ legfejlettebb, legjobban teljesítő energiarendszerével Svájc rendelkezik, megelőzve Norvégiát és Svédországot. Magyarország 21. helyezése meglepő, ezzel hazánk gazdaságilag jóval fejlettebb államok sorát utasítja maga mögé jelentősen, ráadásul importfüggésünk is relatívan magas. Az azonban árnyalja az optimizmust, hogy a régióban Magyarországnál előkelőbb helyezést ért el a rangsorban Ausztria (6.), Szlovénia (13.), Lettország (17.), Horvátország (18.) és Szlovákia (20.) is.

Forrás: World Economic Forum

Ambivalens eredmények

Az értékelés tárgyát képező egyes részkomponensek tekintetében Magyarország a legjobb helyezést a vilamos energia rendszer kiépítettségében érte el, itt maximum pontszámot értünk el – de az első helyezésen 68 másik országgal osztozunk. A gázolajegyenértékre számolt átlagos fogyasztás alapján összehasonlítva az országokat 15-ös holtversenyben második helyezést ért el Magyarország, megelőzve több nyugat-európai országot és az USA-t. Hasonlóan jól értékelést kapott ebben Ausztria, Szlovénia és Szlovákia is.

Átlagnál kedvezőbb, 13. helyen végeztünk a teljes elsődleges energiaellátás diverzifikáltsága tekintetében is. Azonban, a környező országok közül Románia (1.), Szlovákia (2.), Szlovénia (3.) és Ausztria (10.) is jóval megelőzi hazánkat.

Az átlagnál rosszabb, 89. helyezést értünk el üzemanyagimport szempontjából. Rosszabb helyre került nálunk Szlovákia, Ukrajna, Horvátország és Szlovénia.

A legrosszabb értékelést ezzel összhangban az energiaimport teljes felhasználáson belüli magas aránya miatt kapta Magyarország, ezen a listán csak 96. lett az ország. A régióban e szempontból csak Szlovákia (98.) és Ausztria (101.) áll kedvezőtlenebb pozícióban, a World Economic Forum országlistáján.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.