Fenntarthatóság

Szélenergiával stabilizálja az elektromos hálózatot az E.ON

NRGreport | 2017.03.24. 08:43

A hálózat stabilitása és a biztonságos energiaellátás szempontjából mindeddig gondot okozott, hogy a szélenergia hálózatba történő betáplálása ingadozó. Az E.ON-nak köszönhetően most fordult a kocka. Az E.ON lesz az első olyan energiavállalat, mely szélenergiával stabilizálja a németországi elektromos hálózatot. Ezt azzal éri el, hogy az erre használt szélerőműparkot előbb saját virtuális erőművébe integrálja.

Korábban csak a vízenergiát vagy a biogázzal működő erőművekből származó megújuló energiát lehetett felhasználni a hálózat stabilizálására. A szélenergia területén elért áttöréssel az E.ON már eredményesen használja a megújuló energiákat a hálózat stabilizálásának egyik pilléreként – áll a társaság közleményében.

Kiegyenlítő energia

A kiegyenlítő energia a hálózat stabilitását biztosítja az átviteli hálózat üzemeltetői számára. Az elektromosenergia-ellátásban az áramtermelésnek és az áramfogyasztásnak mindig egyensúlyban kell lennie, hogy a hálózati frekvencia folyamatosan 50 Hz legyen. Az átviteli hálózat üzemeltetőinek kiegyenlítő energiára van szükségük, hogy kompenzálják a termelésben és a fogyasztásban jelentkező váratlan ingadozásokat. A kiegyenlítő energiára akkor van szükség, amikor a fogyasztás meghaladja a termelést, ellenkező esetben pedig negatív kiegyenlítés szükséges.

Az átviteli hálózat üzemeltetőinek 3 fajta kiegyenlítő energia áll rendelkezésükre, melyek közül az egyik a harmadlagos kiegyenlítő energia. Ez helyettesíti a korábban aktivált másodlagos kiegyenlítő energiát, és ennek 15 percen belül teljes mértékben rendelkezésre kell állnia. 2012 júliusa óta az ilyen energiaellátás minimális mértéke 5 MW, melyet az átviteli rendszer automatikusan lekér.

A vállalat most azt tervezi, hogy folyamatosan emeli a megújulók részarányát a biztonságos ellátás fenntartása érdekében. Ez jelentős mértékben hozzájárul az energetikai fordulat sikeréhez. Az E.ON ugyanakkor a direkt marketing mellett a megújuló energiát előállító ügyfeleinek is felajánlhatja az energiavezérlés ezen új, innovatív termékét. Ezzel a vállalat nyereségesen használja fel a szélerőműpark kapacitását az elektromos hálózat keresleti és kínálati oldalának kiegyenlítéséhez. Ez a nagyközönség számára is számos előnyt jelent: ha többletenergia keletkezik, az E.ON lekapcsolja a szélerőműparkot. Ebben az esetben a zöldenergia-törvény értelmében a költségek nem hárulnak a fogyasztókra.

Konkrétabban fogalmazva, az E.ON előzetes engedélyt kapott a Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományban működő 50Hertz átviteli hálózati rendszerirányítótól, hogy egy ügyfél-szélerőműparkot hozzon létre a Vorpommern-Greifswald járásban. Ez az előfeltétele az energiavezérlési piacon történő részvételnek, mely korábban csak olyan termelők számára volt nyitott, akik folyamatosan és megbízhatóan táplálnak be energiát a hálózatba. Ahhoz, hogy ez a szélenergia esetében is működjön, a brandenburgi szélerőműparkban termelt energia először bekerül a virtuális erőműbe. Ebben a rendszerben az E.ON különböző megújuló és ipari forrásokból származó, összesen 3800 megawatt (MW) kimeneti kapacitást von össze. Így mindig megfelelő kapacitás áll rendelkezésre, melyhez a hálózat bármikor hozzáférhet. Első lépésként az E.ON negatív harmadlagos kiegyenlítő energiát szolgáltat 26 MW mennyiségben.

Műszakilag mindössze alig több mint egy éve lehetséges a szélerőművek által termelt energiával részt venni az energiavezérlési piacon. A „lehetséges betáplálás” módszerével az átviteli hálózati rendszerirányítók először hoztak létre szabványosított szabályokat, ami lehetővé teszi a szélenergia forgalmazását. Az eljárás gyakorlati tesztelése már folyamatban van két kísérleti projekt keretében. Az E.ON Connecting Energies lesz az egyik első olyan energiavállalat, mely részt vesz a kísérleti projektben. Az E.ON más termelőegységekből származó kiegyenlítő energiát is kínál, és a meglévő infrastruktúra felhasználható az innovatív termék alkalmazásához és a szükséges számítások elvégzéséhez. Mivel a szélerőműpark marketingje és vezérlése az E.ON virtuális erőművén keresztül történik, garantálható a hibamentes és biztonságos üzemeltetés.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.