NRGreport
Menü

Halogatja a további korlátozást az OPEC

Nem született döntés a kőolajkitermelés további csökkentéséről az OPEC vasárnapi kuvaiti találkozóján. A felek abban állapodtak meg, hogy megvizsgálják a lépés eddigi eredményeit és csak ennek ismeretében terjesztik ki a korlátozást. A döntés miatt tovább eshetnek az olajárak. 

A január elején bevezetett kőolajkitermelési korlátozás eredményességének megvitatása céljából találkoztak vasárnap Kuvaitvárosban az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelő országok képviselői. A korlátozás hatásainak felmérésére vizsgálatot indított Mohammed Barkindo, az OPEC főtitkára és ennek ismeretében döntenek majd a termeléscsökkentés kiterjesztéséről, várhatóan a szervezet következő, májusi közgyűlésén - írja a Portfolio

Mint arról korábban az NRGreport is beszámolt, a vasárnapi találkozót nagy várakozások előzték meg, ugyanis egyre több olyan vélemény látott napvilágot, miszerint a résztvevő államok, elsősorban Irak, nem tartották magukat maradéktalanul a megállapodásban vállaltakhoz. 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és a szervezeten kívüli további tizenegy nagy olajtermelő ország tavaly decemberben állapodtak meg arról, hogy együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza termelésüket az idei első félév végére. A vállalásokat februárban 94 százalékban tartották be az aláírók - mondta Alekszandr Noval orosz energetikai miniszter. Oroszország egyébként napi 300 ezer hordós csökkentést vállalt április végéig. A miniszter szerint egyelőre korai lenne azt mondani, hogy biztosan lesz további termeléskorlátozás. Novak szerint az egyezmény betartása eddig jó úton haladt és a résztvevő országok elkötelezettek voltak a vállalások 100 százalékos betartásában.  

A termeléscsökkentés az év első három hónapjáig pozitív hangulatot eredményezett a piacokon, ekkor azonban a stabilizálódott olajárak hatására az egyezményből kimaradó Egyesült Államokban növelni kezdték kitermelésüket az 50 dollár körüli áron már gazdaságosan működő palaolajcégek. Emiatta megnőttek az amerikai olajkészletek, ami pedig ismét lejjebb szorította az árakat. 

Az alacsonyabb olajárak elsősorban az OPEC-et irányító Szaúd-Arábia számára lehetnek hátrányosak, ugyanis az olajmonarchia vállalta a termeléscsökkentés oroszlánrészét. Az alacsonyabb árak komoly bevételkiesést jelentenek Rijád számára, ezért Szaúd-Arábia számára létkérdés a megállapodás betartása és betartatása annak érdekében, hogy az árak stabilizálódjanak az 50 dolláros lélektani szint fölött. 

A megállapodás sikere nagy részben Iraktól függ, amely napi 210 ezer hordós csökkentést vállalt, de a bagdadi vezetés korábban közölte, hogy a termelés növelését tervezi és az év közepére szeretné elérni a napi 5 millió hordót. Amennyiben ez sikerülne, akkor az OPEC terve kudarcba fulladna. Minden esetre az iraki olajminiszter azt nyilatkozta, hogy országa támogat minden olyan OPEC-lépést, ami az árstabilitást és a piaci egyensúly megteremtését célozza. 

Elemzők szerint a tény, hogy a kuvaiti találkozón nem született azonnali döntés, további bizonytalanságokat szülhet a piacokon és elősegítheti az olajárak további esését. Az OPEC most az eddigi eredmények felülvizsgálatával magyarázza, hogy nem döntött a kitermelés további korlátozásáról, ez pedig lefelé tartó nyomást eredményez majd az árakra - mondta a CNBC-nek Harry Tchilinguirian, a BNP Parisbas vezető árupiaci elemzője. 

Essam al-Marzouq, kuvaiti olajminiszter a tanácsközást követően azt nyilatkozta, hogy minden ország szabadon dönti el, részt akar-e venni a további termeléskorlátozásban, de eredmény csak akkor érhető el, ha a résztvevők egységesen és 100 százalékban tartják magukat a vállalásokhoz - írja a CNBC.

Forrás: NRGreport, Portfolio, CNBC

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?
Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 20202020-02-21 05:57

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »