NRGreport
Menü

Marad az eladói nyomás az árupiacon

Az alapok továbbra is eladók voltak az árupiaci szektorokban, a fémeket kivéve - a március 21-gyel záruló egyhetes időszakban. Az árupiaci nettó long pozíciók 41%-kal csökkentek a megfigyelt alapok körében.

A WTI nyersolajat 4 hete adják az alapok, és a long pozíciók csökkenése mellett a short pozíciók is növekedtek, a WTI nettó long pozíciók nagysága 16 hetes mélypontra esett – áll a legújabb COT-riportban. Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission - CFTC) minden pénteken közzéteszi a Commitment of Traders Reportot, azaz a COT-riportot, amely az adott hét keddjével záródó egyhetes időszak adatait dolgozza fel. A riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel. Az említett befektetői csoportok piaci lépései azért érdemelnek különleges figyelmet, mert a pozícióik jellemzően spekulatívak, amelyeket nem más ügyletek fedezéseként hoztak létre, továbbá rendszerint szűk stopokat használnak – mindezek eredményeképpen a piac úgy tartja, hogy ezek a befektetői csoportok reagálnak leggyorsabban és legérzékenyebben a fundamentális és technikai alapú ármozgásokra.

Kedden ugyan kisebb pozitív korrekció volt, de hétfőn esett a WTI olaj ára, miután az Opec-en belüli és kívüli termelőországok miniszteri szintű találkozóján kijelentették, hogy több időre van szükség a piac stabilizálásához – ahogy erről beszámoltunk. Az a tény, hogy nem az eddigi megegyezés kiterjesztésében, hanem a piaci helyzet újbóli áttekintésében állapodtak meg, kétségeket ébreszt a piaci szereplőkben afelől, hogy képesek lesznek-e a kitermelők egy újabb megállapodást tető alá hozni, írta elemzésében Ole Sloth Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója.

A nemesfémek jelentik a kivételt: a Fed Nyíltpiaci Bizottságának március 15-i kamatdöntése után újra növekedni kezdett az arany nettó long pozíciók állománya, a COT-riportba bevont alapokat nézve, de itt is fontos kiemelni, hogy a kamatdöntés előtt leépített long pozícióknak mindössze a 24%-át sikerült ezzel visszahozni. Az arany árfolyama amiatt is erősödött, hogy Trump elnök egészségügyi törvénytervezetét nem sikerült átvinni, ugyanezen okból gyengült a dollár is. Érdekesség, hogy pont ez a gyenge dollár a hajtómotorja a keddi olajár-emelkedésnek, az elemzők szerint.

A magas minőségű rezet négy hét óta először vették az alapok, míg a cukrot - ami a hedge fundok nagy kedvence volt 2016-ban – továbbra is adták, így a cukor nettó long pozíciók állománya egyéves mélypontra esett.

Forrás: NRGreport