NRGreport
Menü

Klímavédelemre hivatkozva zár be egy ausztrál szénerőmű

Klímavédelmi szempontokra hivatkozva zárják be Ausztrália egyik nagy szénerőművét. A következő években több hasonló méretű leállása várható.

Ha a héten leáll az üzem, a Hazelwood lesz Ausztrália első olyan széntüzelésű erőműve, melyet a klímaváltozás miatt zárnak be, írja a Guardian. Az erőmű tulajdonosa, a francia energetikai óriás Engie klímaszempontok figyelembe vétele miatt döntött úgy, hogy világszerte több helyen leállítja elavult széntermelésű erőműveit.

A széntüzelésű erőművek felelősek Ausztrália üvegházhatású gázkibocsátásának harmadáért. A Hazelwood lezárásával összesen kilenc olyan erőmű lesz az országban, melyet az elmúlt öt évben vezettek ki. A közlekedésből és mezőgazdaságból származó szén-dioxid kibocsátást nehezebb csökkenteni, mint a CO2 kibocsátás elsődleges forrását, a szenet.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az elavult széntüzelésű erőművek kivezetése bármilyen világszintű klímaegyezmény szempontjából kulcsfontosságú. Az Ausztrál Energiapiac Működtető szervezet becslései szerint további öt nagy szenes erőmű leállítása szükséges ahhoz, hogy a 2030-ra elfogadott, nem túl ambiciózus klímacéljait az ország elérje. Ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a két fokot, egy Hazelwood méretű erőmű leállítása szükséges mostantól kezdve minden évben. 

Forrás: The Guardian