NRGreport
Menü

Olajkitermelés: jó úton halad a korlátozás

A februári 94 százalékról 95 százalékra nőhet márciusban az OPEC tagországok és a szervezeten kívüli olajtermelő államok által vállalt kitermelési csökkentés teljesítése. 

Februárban az OPEC tagállamai és a szervezeten kívüli olajtermelő országok már 94 százalékban elérték a tavaly novemberi termeléscsökkentésről szóló megállapodásban rögzített célt és márciusban várhatóan tovább csökkentik a kitermelést. S mivel várhatóan az Egyesült Arab Emírségek is beáll a megállapodás mögé és visszafogja termelését, március végére a teljes vállalás 95 százalékát érhetik el a résztvevők. 

A Reuters egy nemrégiben közzétett felmérése szerint ugyan Szaúd-Arábia némileg növelte kitermelését márciusban, az olajmonarchia még mindig jóval kevesebb olajat hoz felszínre, mint az általa eredetileg vállalt mennyiség. Ehhez jön még az Egyesült Arab Emírségek hajlandósága a csökkentésre, a nigériai termelés visszafogása, valamint Líbia 252 ezer hordós csökkentése. Ezek együttesen bizakodásra adnak okot az OPEC tervének sikerét illetően - vélik az elemzők. 

Várhatóan még a korábban ellenálló Irak is beadja a derekát és márciusban tartja magát a vállalásaihoz, noha Irak volt az, aki a korlátozás januári bevezetése óta leginkább kilógott a sorból. Bagdad több alkalommal is azt hangoztatta, hogy a termelés növelése áll az ország érdekében. 

Az OPEC szeretné elérni, hogy a termeléscsökkentési akció a lehető legsikeresebb legyen és az aláírók maximálisan tartsák magukat a megállapodáshoz, annak érdekében, hogy az olajárak elmozduljanak az 50 dollárt alig meghaladó szintről. Elképzelhető ugyanakkor, hogy továbbra is lesznek renitensek, így a 100 százalékos siker aligha valósul meg már márciusban. 

Az olajkartell másodlagos forrásai szerint februárban Algéria, Irán, Irak és Venezuela maradtak el leginkább az általuk vállalt csökkentéstől. A négy ország együttesen napi 109 ezer hordóval termelt több olajat, mint amit a megállapodásban rögzítettek számukra. 

A piacon ugyanakkor még így is hatalmas mennyiségű olaj van, a túlkínálat továbbra is fennáll, ezért az OPEC-nek várhatóan az idei év második felére is meg kell hosszabbítania a korlátozásokat - írja az Oilprice.com

Forrás: Oilprice.com