Vállalatok

A Suez és egy kanadai alapkezelő veszi meg a GE vízüzletágát

NRGreport | 2017.03.31. 09:09

A francia szennyvízkezelő, a Suez Environnement és a kanadai Caisse de Dépôt et Placement du Québec nyugdíjalap-kezelő 3,4 milliárd dollárért készpénzben megvásárolja a General Electric (GE) vízkezeléssel foglalkozó üzletágát – erősítette meg az MTI értesülését a GE oroszlányi gyárának igazgatója.

Ferencz Ádám elmondta, a vásárlási megállapodás a teljes Water and Process Technologies üzletág átvételét célozza, beleértve a munkatársakat, a technológiákat, állóeszközöket és épületeket.

A tulajdonosváltás Magyarországon az oroszlányi termelőüzemet, a tatabányai fejlesztési telephelyet és a budapesti irodát érinti.

A GE vízkezelési üzletága összesen 130 országban van jelen, több mint 7500 embert foglalkoztat.    A Suez a vízüzletág 70 százalékát vásárolja meg, a fennmaradó harminc százalék a kanadai alapkezelő tulajdonába kerül. A tranzakciót még jóvá kell hagyniuk az érintett országok versenyhivatalainak, az ügylet várhatóan 2017 közepére zárul le.

A GE tavaly októberben jelentette be, hogy értékesíti a vízkezeléssel foglalkozó üzletágát, hogy olaj- és gázüzletága egyesülhessen a Baker Hughes-szal, egy társszolgáltatóval.

A GE Water and Process Technologies üzletága vízkezelést és szervizelést nyújt ügyfeleinek, 2016. évi árbevétele 2,1 milliárd dollár volt, amelynek közel fele Észak-Amerikából származott.

Az oroszlányi üzem a világ legjelentősebb ultraszűrő víztisztító membránokat előállító gyára, 800 embert foglalkoztat. A társaság 2015-ös árbevétele 32 milliárd forint volt, az adózott eredmény megközelítette a 2,5 milliárd forintot.

A cég által gyártott berendezésekkel a szennyvíz jó minőségű ipari tápvízzé vagy akár ivóvízzé alakítható. A GE vízüzletágának Tatabányán is van egy telephelye, ahol egyéb tevékenységek mellett kutatással foglalkozik, a vállalat 30 kutatót foglalkoztat.

Magyarországon jelenleg a GE a legnagyobb egyesült államokbeli befektető és foglalkoztató több mint 12 500 munkavállalóval, az ország egyik legnagyobb exportőre.

A párizsi székhelyű Suez víz- és szennyvízkezelést nyújt öt kontinensen. Több mint 82 000 dolgozója van, 2016-os árbevétele 15,3 milliárd euró volt.

  NRGreport
Címkék
#General Electric   #Suez   #víz   #vízenergia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.