NRGreport
Menü

Fokozódik a helyzet Venezuelában

A venezuelai legfelsőbb bíróság megfosztotta minden hatalmától a dél-amerikai ország ellenzéki többségű parlamentjét - derült ki a testület csütörtökön közzétett határozatából. Ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítették az egyébként többségben lévő ellenzék kormányváltási törekvéseit.

A legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy átveszi a törvényhozás valamennyi hatáskörét, valamint semmissé nyilvánította a parlament egyes eddigi határozatait. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a parlament megsértette az alkotmányt, és nem működött együtt megfelelően más államhatalmi szervekkel – írta a Portfoliohu.

A Nicolás Maduro venezuelai elnök ellenzékének nagy részét tömörítő Demokratikus Egység Kerekasztala (DEK) nevű ernyőszervezet több tagja élesen kikelt a legfelsőbb bíróság ítélete ellen. Miguel Pizarro képviselő az intézkedést úgy értékelte: "diktatúrát" vezettek be az országban.

Nevén kell neveznünk. Ez nem más, mint egy államcsíny és diktatúra. Venezuelában nincs többé alkotmányosság - jelentette ki Julio Borges házelnök. Szerinte Maduro adott utasítást a legfelsőbb bíróságnak, hogy ilyen döntést hozzon és így az elnök magához ragadhassa a hatalmat, amit egyszerűen államcsínynek tart. Borges felszólította a nemzetközi közösséget, hogy segítsen Venezuelán. A politikus éles szavakkal utasította el a bírósági döntést, amelynek egyik példányát a képviselők előtt tépte darabokra.

A belpolitikai krízis mellett a hatalmas olajtartalékokkal rendelkező ország súlyos élelmezési válsággal is küzd: az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben az infláció ellenőrizhetetlenné vált. A parlament március közepén humanitárius válsághelyzetet hirdetett.

Forrás: Portfolio.hu

NR címlapCímlap

Még több cikk »