NRGreport
Menü

Greenpeace: az atom zsákutca, a jövő a megújulóké

Hiába kapta meg Paks II a telephelyengedélyt, Magyarország számára nem az atomerőmű-bővítés jelenti a jövő zálogát, a Greenpeace Magyarország szerint.

A zöldszervezet látványos fotóeseményen mutatta be pénteken, hogy hazánk válaszút előtt áll: a szennyező és veszélyes atomenergiát, vagy a tiszta, biztonságos és jövedelmező megújulókat választja a világtrendekkel összhangban.

Magyarország alapvető érdeke, hogy leállítsa a Paks II beruházást, és újra megvizsgálja a projekt gazdasági mutatóit – írták közleményükben. A kormány megrendelésére készült Rothschild-jelentésről az Európai Bizottság is megállapította: alapvető állításai tévesek, ugyanis állami támogatás szükséges az atomerőmű-bővítéshez. Nem létezik tehát olyan kalkuláció, mely szerint Paks II megérné, ellenben számos független számítás azt mutatja, a beruházás zsákutca hazánk számára, ami akár évi 285 milliárd forint veszteséget is hozhat – a Greenpeace szerint.

Eközben a világban zajlik a megújulók forradalma. 2013 óta megújulókkal termeljük a legtöbb villamos energiát az Unióban, a megújulók tehát már most több áramot adnak Európának, mint az atomerőművek. 2016-ban az EU-ban telepített új áramtermelő kapacitások 86%-a volt megújuló. Németországban folyamatosan csökken az új naperőművek által termelt áram ára. Míg 2015 áprilisában 91,7, idén februárban már 65,8 €/MWh árral nyerték meg a napenergiás tendert. Paks II ehhez képest legalább 85 euróért termelné a villamos energiát, és számítások bizonyítják, hogy egy megújulókon alapuló energiarendszer hálózati fejlesztésekkel együtt is olcsóbb választás lenne Paks II-nél – áll a közleményben.

A magyar szélfarmok már most 340 000 család áramát képesek megtermelni, és a szélenergia-kapacitás további bővülését műszaki okok sem akadályozzák, kizárólag adminisztratív intézkedések lehetetlenítik el a szélenergia terjedését. Emellett a napenergia használatát is túlzott adók és díjak kötik gúzsba. A napelemeket 2015 óta sújtja indokolatlanul magas környezetvédelmi termékdíj, és a rendszerekre rakódó 27%-os áfa is hátráltatja a terjedésüket. Ráadásul mától a háztartási kiserőművek elosztói teljesítménydíj fizetésére is kötelezhetőek.

„Nem az a kérdés, hogy hány engedélye van Paks II-nek, hanem hogy miért építsük meg egyáltalán. Magyarországnak nem éri meg Paks II. Ha mégis az atomenergia felé indul el hazánk, azzal a XXI. század végéig a versenyképtelenséget, lemaradást, importfüggőséget választja ahelyett, hogy a biztonságos, tiszta és a függetlenségünket garantáló megújulókra szavazna” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampányosa.

Forrás: NRGreport