Trading

Befektetésre ajánlja a Mol-t a Moody’s

NRGreport | 2017.04.03. 06:51

A befektetési ajánlású magyar államadós-besorolásnak megfelelő, "Baa3" szintű osztályzattal látta el első minősítésként a Molt a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő az osztályzat megállapításához fűzött, pénteken Londonban ismertetett indoklásában közölte: a Molnak megadott "Baa3" osztályzat figyelembe veszi egyrészről a magyar olajipari csoport erőteljes pénzügyi profilját és az ezt alátámasztó szilárd likviditási helyzetét, valamint a közép- és kelet-európai olajfinomítói és marketing-üzletágban betöltött piacvezető pozícióját, másrészről a kitermelés földrajzi kiterjedtségének hiányát és csekély méretét a hasonló profilú európai vállalatok kitermelési szegmenséhez mérve.

A Moody's tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, szintén "Baa3" osztályzattal, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a magyar szuverén adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

A Mol osztályzatának megállapításához fűzött pénteki elemzésében a Moody's kiemelte azt a várakozását, hogy a Mol fenntartja erőteljes pénzügyi teljesítményét. A hitelminősítő előrejelzése az, hogy a kamatok, az adófizetés és a leírások előtt  számolt, kiigazított alapszintű pénzügyi eredmény (EBITDA) a 2-2,2 milliárd dolláros sávban lesz, amelyhez 60-65 százalékban járul hozzá a finomítói tevékenység.

A Moody's azzal számol, hogy a Mol bruttóadósság/EBITDA rátája a 2017-2019-es időszakban az 1,5-1,7-szeres szorzósávban marad.

A hitelminősítő kedvező fejleményként emelte ki pénteki elemzésében, hogy a Mol tavaly decemberben megnyerte a horvát állammal szembeni döntőbírósági eljárást az INA horvát olajipari vállalatban meglévő részesedése ügyében.

A Moody's szerint a döntőbírósági eljárás eredménye érdemben csökkenti annak a kockázatát, hogy a Mol elveszíti ellenőrző részesedését horvátországi érdekeltségében.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.