NRGreport
Menü

Harmadával nőtt az Alteo árbevétele tavaly

Jelentősen, 33 százalékkal, 14 milliárd forintra nőtt a magyar tulajdonú Alteo Group energetikai szolgáltató árbevétele tavaly éves összehasonlításban - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel. A társaság vezetése részvényenként 130 forintos osztalékot javasol majd a közgyűlésnek, ami a tavalyinál 8,3 százalékkal nagyobb.

A megújuló és hagyományos energiával is foglalkozó vállalat közleménye szerint a társaság értékcsökkenés, a pénzügyi tételek és a társasági, valamint ágazati nyereségadó előtti működési eredményességet kifejező EBITDA mutatójának konszolidált értéke 2,3 milliárd forintot ért el tavaly, amely 62 százalékkal haladja meg a 2015-ös értéket. A konszolidált adózott eredmény csaknem 823 millió forint lett - írták a társaság közgyűlése által még nem elfogadott, a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti, konszolidált éves beszámoló alapján.

A kiugró növekedésben a vállalat szerint szerepet játszott tavaly az, hogy a 2015-ben megvásárolt Sinergy cégcsoport eredményei most először jelentek meg teljes egészében az ALTEO Group számaiban, illetve a vállalati portfolió fontos elemét képező virtuális erőműhöz tartozó termelőegységek is átlag feletti, kimagasló eredményeket produkáltak.

A közlemény idézi ifj. Chikán Attilát, az Alteo Group vezérigazgatóját, aki elmondta: a további növekedést újabb beruházásokkal kívánja a cég megalapozni, a következő 1-2 évben elsősorban a befektetési célok sikeres megvalósítására koncentrálnak, mintegy 15 milliárd forintot fektet a vállalat energetikába, például naperőművek építésébe.

Az árbevételből a hagyományosan erős tevékenységek, a villamosenergia-termelés és a hőértékesítés egyaránt 29-29 százalékot tett ki, míg 20 százalék származott villamosenergia-kereskedelemből. A külső erőműveknek nyújtott üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokból 13 százalék, a partnereknek végzett fejlesztésekből az összes bevétel 6 százaléka származott. A csoport a 2016-2017-es gázévben megkezdte a gázkereskedelmi tevékenységét is, a működés 3 hónapja alatt az ebből származó árbevétel a csoportszintű árbevétel 2 százalékát érte el.

Az Alteo Group tavaly ősszel sikerrel zárta első nyilvános részvényértékesítését, csaknem 1,4 milliárd forint értékben jegyeztek a társaság új kibocsátású részvényeiből. A vállalat részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) standard kategóriájában jegyzik, árfolyama hétfőn délelőtt 1,33 százalékkal, 4965 forintra nőtt a pénteki záráshoz képest.

Forrás: MTI