NRGreport
Menü

Szénipar: visszafordíthatja-e az időt Trump?

A Statista.com infografikája a szénipari munkahelyek számának csökkenését mutatja az Egyesült Államokban. A múlt héten eltörölt környezetvédelmi szabályozások ugyanakkor akár még nagyobb károkat is okozhatnak a halódó iparág számára. 

Donald Trump, amerikai elnök a múlt kedden elnöki rendelettel törölt el több, még Barack Obama elnöksége alatt életbe léptetett környezetvédelmi szabályozást, köztük azt is, amely megtiltotta a szövetségi földterületek bérbe vételét a szénbányák számára. A lépéssel Trump igyekezett tartani magát a kampány folyamán tett ígéretéhez, miszerint több ezer jelenleg munkanélküli bányász térhet vissza dolgozni. A szabályozás eltörlésével a Trump adminisztráció szerint elősegíthető az Egyesült Államok energiafüggetlenségének megteremtése is. 

Trump és támogatói szerint a szénipar hanyatlása elsősorban Obama környezetvédelmi politikájának köszönhető, de amint az a Statista.com alábbi infografikájából is kiderül, a bányászati munkahelyek számának csökkenése már jóval Obama 2009-es beiktatása előtt elkezdődött. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a szénfogyasztás és a munkalehetőségek az előző elnök idején drasztikusan visszaestek, de szakértők szerint ezt nem a korábbi elnök intézkedései okozták elsősorban, sokkal inkább az olcsó földgáz térnyerése, a környezetvédelmi szabályozások csak a második helyen állnak. 

A 2000-es évek végén a hidraulikus repesztéses eljárás megjelenésével megugrott a földgáztermelés, ennek hatására pedig egyrészt csökkent a földgáz ára, másrészt visszaesett a kereslet a szénalapú villamosenergia-termelés iránt. 2000 még az Egyesült Államok villamosenergia-előállításából több mint 50 százalékkal vették ki részüket a szénerőművek. 2016-ra ez az arány 30 százalék alá esett, miközben a gáz szerepe tovább nőtt. 

Az amerikai környezetvédelmi szabályozás enyhítése várhatóan lassítja majd a szénipar hanyatlását, de erősen kérdéses, hogy meg tudja-e fordítani az évtizedes trendet. Ráadásul a repesztéses technológiát érintő szabályok enyhítésével Trump lépése akár tovább árthat a széniparnak, ugyanis így a gáz kitermelése még olcsóbbá válhat. 

Infographic: Can Trump Turn Back Time on Coal Mining Employment? | Statista You will find more statistics at Statista

Forrás: Statista.com