Trading

Másfél hónap alatt felére csökkent az árupiaci kitettség

NRGreport | 2017.04.04. 08:32

A hedge fundok már hat hete adják az árupiaci termékeket, így az alapok árupiaci kitettsége ez alatt a másfél hónap alatt a felére csökkent – derül ki a legfrissebb COT-jelentésből.

Az energiahordozók eladásának üteme csökkent, a fémeket újra vásárolni kezdték – állapítja meg a legfrissebb, március 28-cal záruló egyhetes időszakról kiadott COT-riport. Ez a jelentés tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők spekulatív pozícióit.

A mezőgazdasági termékek továbbra is nyomás alatt vannak, a legutóbbi COT-jelentés által vizsgált időszakban az idetartozó határidős termékek többségét adták az alapok, írta elemzésében a Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója, Ole Sloth Hansen. Különösen a gabonafélék és a komplex szójabab termékek terén voltak látványosak az eladások – az ebbe a szektorba tartozó határidős termékek pozíciói – a vizsgált alapok körében – 380 ezer kontraktus longról 245 ezer kontraktus shortra változtak az elmúlt másfél hónapban.

Az eladások azt mutatják, hogy a kereskedők jól mérték fel a folyamatokat: egy, az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma által múlt pénteken kiadott jelentés a szója ültetési területének növekedéséről számol be, amely növekedés a búza és a kukorica termőterületeinek rovására következett be.

Adják az olajat is

A West Texas Intermediate amerikai könnyűolaj típust ötödik hete adják az alapok, ennek eredményeként a net long pozíció 41%-kal csökkent a február 21-i rekord értékről. A long/short arány 3,1-re esett közelmúltbeli 11,5-ös csúcsról, és ez a folyamat – a termelés és a kereslet oldaláról érkező támogató hírekkel együtt – kiváltotta az olaj újbóli emelkedését a múlt héten. A WTI és a Brent olaj is visszatornázta márciusi veszteségeik felét, és a piac most várja a híreket a termeléscsökkentési megállapodás betartásáról, a líbiai és az észak-amerikai termelésről, továbbá a készletek alakulásáról.

Vették az aranyat és az ezüstöt is az alapok a COT által vizsgált időszakban – az ezüst jobban teljesített, az aranynak nem sikerült visszakapaszkodnia a 200 napos mozgóátlag fölé.

A COT-riport által követett devizaalapú határidős termékek forgalma alapján az alapok a dollár esésére fogadtak (28%-kal csökkent a dollár long pozíciók állománya), jelentős short zárás volt a GBP-ben a Brexit hivatalos elindítása előtt, a jen semleges irányba mozgott, míg az euró nettó short állománya kilenc hónapja nem volt ilyen alacsony.

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) minden pénteken közzéteszi a Commitment of Traders Reportot, azaz a COT-riportot, amely az adott hét keddjével záródó egyhetes időszak adatait dolgozza fel. A riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel. Az említett befektetői csoportok piaci lépései azért érdemelnek különleges figyelmet, mert a pozícióik jellemzően spekulatívak, amelyeket nem más ügyletek fedezéseként hoztak létre, továbbá rendszerint szűk stopokat használnak – mindezek eredményeképpen a piac úgy tartja, hogy ezek a befektetői csoportok reagálnak leggyorsabban és legérzékenyebben a fundamentális és technikai alapú ármozgásokra.

  NRGreport
Címkék
#árupiac   #árutőzsde   #Brent   #COT-jelentés   #tőzsde   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.