Vállalatok

Lassabban válnak piacképessé az energetikai startupok

Végh Zsófia | 2017.04.10. 06:00

A versenyképesség fenntartásához elengedhetetlen az innováció: az MVM csoport által meghirdetett Edison Light Up verseny célja is ez volt. Ezúttal olyan külső ötletgazdákat keresett a vállalat, amelyek az energia ágazatban lezajló változásokra kínálnak megoldást. A cél, hogy a fogyasztók minőségi, fenntartható és megfizethető áron vehessen igénybe villamosenergia-szolgáltatást, mondta lapunknak Bertalan Zsolt, a csoporthoz tartozó Smart Future Lab inkubációs központ vezetője. Interjú.

Miért épp ezek a startup-ok kerültek be a döntőbe?

Az értékelő bizottság 118 pályázatot nézett át, melyek mind magas színvonalúak voltak. Megvizsgáltuk, hogy mennyire innovatív, mennyire diszruptív (azaz mennyire "rombolja" a hagyományos piaci viszonyokat – a szerk.), s mennyi növekedési potenciál rejlik az egyes munkákban, s hogy milyen módon kapcsolódik az MV M által elfogadott csoportszintű stratégiában megfogalmazott célokhoz.

Milyen innováció illeszkedik bele a stratégiájába?

A jelenleg a villamosenergia-szektorban zajló változásokkal, trendekkel összhangban lévő ötleteket keressük. Az MVM csoport egyik célja, hogy az elektromobilitás terén határozott szerepet vállaljon Magyarországon, továbbá a villamos energia tárolása, a fogyasztó oldali befolyásolás, az elosztott megújuló alapú villamosenergia-termelés terjedésével kapcsolatos megoldások alkalmazása is. Nemcsak műszaki, technológiai hanem üzleti újítás is szóba jöhet – egy működési modell vagy egy ismert technológia olyan üzleti megközelítésben történő alkalmazása, amely újszerű és jó piaci esélyekkel kecsegtet.

Kizárólag magyar vállalkozások pályáztak?

A kiírás magyar pályázóknak szólt, de elképzelhetőnek tartom, hogy még szélesebb kör épüljön ki, összhangban a csoport egy másik célkitűzésével, mely szerint komoly regionális szerepvállalásra törekszik.

Mennyire állnák meg a helyüket ezek a hazai startup vállalkozások egy nemzetközi versenyben?

Nehéz megmondani, különösen az energiaágazatban. Hirtelen nem tudnék megnevezni/felsorolni olyan energetikai startup-ot, amely Magyarországról indulva futott be. Vannak híres, magyar gyökerekkel rendelkező startup-ok, Ustream, Prezi, stb. , de nem az energetikai szektorból.

Mi az oka ennek?

A korábban felsorolt néhány területtől eltekintve komoly változások nem történtek az energiaellátás, szolgáltatás terén. Innováció mindig volt, de ezek főként a hatékonyság javítását célozták: például egy erőmű nagyobb hatásfokkal, kisebb veszteséggel termeljen, olcsóbban termeljen. Ám az elmúlt évtizedben az új technológiák – nem csupán a megújulók, s azok egyre versenyképesebb előállítási költsége –  befolyásolják, formálják a villamosenergia szektort, mint például az infokommunikációs technológiák. Igen nagy IT piaci szereplők jelennek meg az energiaszolgáltatás területen – például a Google, az Amazon – s komoly verseny alakul ki, melynek célja, hogy a fogyasztók minőségi, fenntartható és megfizethető áron vehessen igénybe villamosenergia-szolgáltatást. Más iparágakhoz hasonlóan az energetikában is jelentősen előre tört az innováció, s ennek célja olyan termék/szolgáltatás megtalálása és felépítése, amely a piacon értékesíthető.

Az MVM Edison programban most kívülről vonzzuk be az innovációt. Az ide pályázó ötletgazdák nem az MVM-nek dolgoznak. Az energetikai innováció egyik legnagyobb nehézsége egyébként az, hogy laikusok nem ismerik kellőképp az ágazatot érő hatásokat, az ezekből fakadó problémákat, kihívásokat. Nagyon szűk az a kör, ahonnan startup ötlet meríthető.

A hagyomány energiaszolgáltatók, közműcégek rá is vannak utalva arra, hogy külső tudást vonjanak be.

Az MVM tavaly rendezett először innovációs napot, ahol belső ötletgazdák ötleteit gyűjtöttük össze. A Smart Future Lab az Edison program segítségével külső ötletgazdákat keres. De ide sorolhatjuk azokat a kutatás-fejlesztési tevékenységeket is, melyeket az MVM is egyre hangsúlyosabban végez. Több egyetemmel, például a Budapesti Műszaki Egyetemmel kötöttünk együttműködési megállapodást. Tavaly év végén nyertünk el egy felsőoktatási és ipari együttműködési központ létrehozására kiírt pályázatot a BME-vel és másik három konzorciumtaggal közösen.

Hogy működik a rendszer? A SFL az inkubátor az MVM pedig a befektető?

Egy három pilléren nyugvó innovációs ökoszisztéma épül fel a csoportban. Az első egy tudásközpont – ide tartozik az egyetemi együttműködés, a kutatás-fejlesztés, a probléma felvetése és a ráadott válasz megtalálása, cégen belül vagy kívül. Az ígéretesebb ötletek a SFL-hez kerülnek, mely egy inkubátorház. A SFL fejleszti az ötletet a startup-al közösen, annak igényeinek megfelelően. Ez magában foglalja a tőkebefektetést is, melyet az indulásakor kapott saját forrásból biztosít. Ha szükséges akár ötvenmillió forinttal is tudja az adott startup-ot segíteni. Emellett mentorként piaci ismereteket, technológiai, szakmai, regulációs tudást ad át és segíti a vállalkozás elindulást. Mivel az MVM a villamosenergia- és gázszolgáltatás számos szeletében jelen van, ezért fizikai tesztlehetőséget is biztosítani tudunk. A ötletek fejlesztésekor ezeket a fizikai helyszíneket „test bed”-ként hasznosíthatják például prototípus tesztelésekor.A harmadik elem a kockázati tőke(befektető), szintén az MVM, aki tovább fejleszti, mentorálja a SFL-ben inkubált vállalkozásokat.

Mennyi idő múlva válnak piacéretté a most díjazott vállalkozások?

Egy energetikai startup felépítése több időt igényel és költségesebb míg piacképes lesz. Egy új típusú napelem kifejlesztése, más, mint egy mobilapplikációé.

Van a kiválasztottak között olyan, melyet nem saját céljaihoz, hanem értékesítésre szán a cég?

Természetesen, bármelyik ötlet nemzetközi sikerré válhat, de egy kezdő vállalkozás növekedési potenciálja az egyik legnehezebben megítélhető szempont. Azt, hogy műszaki szempontból működőképes-e valami, viszonylag könnyű igazolni. Ám azt, hogy a leendő vásárlók hogyan fogadják majd azt a terméket/szolgáltatást, az ötletfázisban nagyon nehéz eldönteni.

Lesz folytatása a versenynek?

Sokat fogunk tanulni a sikerekből és az apróbb hibákból. Az inkubáció lényege, hogy az ötletek felkutatását minél professzionálisabb módon szervezzük meg. A verseny kiváló alkalmat teremt erre – biztos, hogy folytatni fogjuk.

 

  Végh Zsófia
Címkék
#innováció   #MVM   #startup  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.