Fenntarthatóság

Nyerésre állnak az elektromos autók a hibridekkel szemben

Végh Zsófia | 2017.04.12. 06:00

Bár piaci megjelenésük óta először idén előzte meg az elektromos autóeladások száma a hibrid járművekét, az NRGreport által megkérdezett szakértők szerint korai lenne az elektromos autók győzelméről beszélni, az értékesítések trendejeit ugyanis nagy mértékben a támogatási politikák alakítják.

2014 óta első ízben a tisztán elektromos autóeladások száma meghaladta a hibridhajtású járművekét, ami egyértelmű változás a korábbi trendhez képest, írja az az Európai Alternatív Üzemanyag Megfigyelőközpont (EAFO) legfrissebb piaci összegzésében. Idén februárban 8201 darab elektromos autót (BEV) regisztráltak az Európai Unió 28 tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban és Törökországban, ami éves szinten 27 százalékos emelkedésnek felel meg, szemben 7380 hibrid jármű  (PHEV) bejegyzéssel, ami viszont három százalékos visszaesést jelent a 2016 februárjában értékesített mennyiséggel összevetve.

Mivel az alternatív járművek terjedése továbbra is az állami szubvenció mértékétől függ, mindkét adat a támogatási politikák módosításának köszönhető. A hibridhajtású járművekkel megtett elektromos kilométerek száma meglehetősen visszafogott volt, ezért több ország csökkentette az ezen járművekre nyújtott támogatást – írja az EAFO. A lépés eredményeképpen 2016-ról 2017-re Hollandiában 18-ról 75 százalékra, Franciaországban 75-ról 82 százalékra emelkedett a tisztán elektromos meghajtású járművek aránya. A kontinensen egyébként Norvégia bír a legnagyobb részesedéssel a hibrid és elektromos (35%), valamint a tisztán elektromos járművek (17%) piacán, a második pedig Izland (12% és 4,4%).

Egyetlen adatsor kevés ahhoz, hogy komolyabb következtetéseket vonjunk le – mondta lapunknak Pierpaolo Cazzola, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) energetikai és közlekedési területének vezető elemzője. Az elektromos járművek piaci továbbra is kicsi, alakulását főként a támogatáspolitikai változások és a piacon elérhető modellek határozzák meg, tette hozzá. Hasonló állásponton van az Európai Autógyártók Szövetsége (European Automobile Manufacturers' Association, ACEA). Az elektromos személygépjárművek az újautó eladások durván 1,2 százalékát teszik ki, növekedésük a helyi adókedvezmények és támogatásoknak köszönhető, mondta az NRGreportnak Francesca Piazza, az ACEA statisztikusa.

Jelentősebb növekedés azon országokban várható, amelyek komolyan veszik a kitűzött klímacélokat. Erre azonban Cazzola szerint még várni kell, amíg a technológiában nem történik olyan előrelépés, ami a költségeket csökkentené, vagy a közlekedésben nem következik be komolyabb változás –  például a Mobility-as-a-service (MaaS) dominánsabbá nem válik. Az IEA World Energy Outlook New Policy Scenario forgatókönyve szerint 2030-ra világszinten hatvan millió elektromos jármű közlekedik majd az utakon, mondta.  (Az ügynökség 2016-os elektromos járművekre vonatkozó előrejelzése (IEA Global EV Outlook 2016) szerint a párizsi célok teljesítéséhez 2030-ra százmillió elektromos autó forgalomba állítására lenne szükség világszinten.) A szervezet szerint a nagyobb járművek gazdasági kilátásai jobbak, ezért több hibrid közlekedik majd, mint elektromos jármű. Az akkumulátor méretét az autó mérete határozza meg, a költségek ezzel arányosan nőnek. Egy bizonyos ponton túl a belsőégésű és az elektromos motorok kombinációjának alkalmazása kifizetődőbb a felsőkategóriás és/vagy nagyobb méretű autók, például a SUV-ok esetében – magyarázta Cazzola. A PHEV-k terjedését az ambiciózus gazdasági törekvések is alátámasztják. A nagyobb árrés értelemszerűen a nagyobb piaci szegmensben képződik, s ez tesz lehetővé további fejlesztéseket, melyek az elektromos közlekedés terjedésének kedveznek, tette hozzá.

Mint minden új technológia, ez is kis mennyiségben és jelentős felárral érhető el eleinte, amelyet viszont megfelelő stratégiával lehet ellensúlyozni, mondta Piazza. Jó példák erre az alternatív közlekedésben úttörő országok: Norvégia, Hollandia. S persze a fogyasztóknak is hozzá kell szokniuk az új technológiák bizonyos jellemzőihez, például eltérő vezetéstechnikához vagy tankoláshoz/töltéshez. A megfelelő töltőhálózat kiépítése szintén elengedhetetlen – mondta a szakember. 

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.