NRGreport
Menü

Már idén nő az olajkereslet az OPEC szerint

Korábbi előrejelzéséhez képest napi 10 ezer hordóval 1,27 millió/hordó/nap mennyiségre növelte a 2017-es olajkeresletre vonatkozó prognózisát az OPEC.

A módosítást az erősödő ázsiai kereslet indokolja: olajkereslet tekintetében a kontinens jár majd az élen –  írja a cnbc.com. Kínában és az Egysült Államokban még idén nő a kereslet, a Csendes-óceáni térségben viszont a kereslet hanyatlása várható. Az idei globális keresletet az OPEC napi 96.32 millió hordóra teszi. A változtatás az OPEC országok a vártnál nagyobb mértékű márciusi kitermeléskorlátozása magyarázza, amelyet a Reuters számításai szerint 104 százalékos megfeleléssel teljesítettek a megállapodásban résztvevők. A tizenegy OPEC tag napi 29,761 millió hordóval csökkentette a kitermelést –  írja az EnergyBasis a Twitteren, Reuters adatokra hivatkozva.

A módosított előrejelzés egyúttal a világgazdaság erősödését tükrözi, nyilatkozta az OPEC. A szervezet 3,3 százalékos globális gazdasági növekedéssel számol, szemben korábbi 3,2 százalékos becslésével – írja a cncb.com.

Forrás: cnbc.com