Vállalatok

3 éves a Főgáz nyilvános CNG töltőállomása

NRGreport | 2017.04.13. 09:38

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz CNG Kft. élen jár a CNG hazai elterjesztésében, 3 évvel ezelőtt 2014. április elején adta át a Budaörsi úton található közforgalmú CNG töltőállomását.

2015-ről 2016-ra a Magyarországon felhasznált CNG mennyisége 55%-kal növekedett. A FŐGÁZ készen áll a CNG hazai fejlődésének további támogatására, a személygépjárművek, buszos és céges flották kiszolgálására. A FŐGÁZ CNG Kft. a zöld közlekedés meghonosításának elkötelezett támogatójaként jelenleg két közforgalmi és két üzemi töltőállomással rendelkezik, illetve Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról is gondoskodik leányvállalatán keresztül.

A FŐGÁZ CNG Kft. három évvel ezelőtt nyitotta meg a Budaörsi úti közforgalmi sűrített földgáz alapú töltőállomását. Az átadás óta eltelt időszakban a Társaság több, mint 1 millió kg sűrített földgázt értékesített CNG üzemanyagként. A CNG üzemű járművek mintegy 25%-al kevesebb CO2-t, és közel 70%-kal kevesebb NOx-t bocsátanak ki, mint a hagyományos üzemű járművek. Az elmúlt 3 évben csak a közforgalmú kutak működésének eredményeként 1250 tonnányi CO2 és 7 tonnányi NOx nem terhelte a környezetet. Mindezen túl a CNG üzemű járművek 120-szor kevesebb szilárd részecskét bocsátanak ki, mint a diesel üzeműek, ezzel közel egy tonnával kevesebb korom terhelte Budapest levegőjét az elmúlt időszakban.

A 3 éves évforduló alkalmával a FŐGÁZ CNG Kft. a Budaörsi úti töltőállomáson 2017. április 14-től 315 Ft/kg áron értékesíti a földgázüzemű gépjármű tulajdonosok számára a CNG-t. A listaárhoz képesti 30 Ft-os kedvezményhez korlátozás nélkül, visszavonásig juthatnak hozzá a Budaörsi úti kúton tankolók, amellyel a hagyományos üzemanyagokhoz viszonyított jellemzően 20%-os megtakarításukat tovább növelhetik – áll a társaság közleményében.

A társaság Budapesten már meglévő két közforgalmi és Salgótarjáni úti üzemi töltőállomáson kívül júliusban megnyitotta újabb üzemi CNG állomását, annak érdekében, hogy lehetőséget teremtsen a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV Zrt.) CNG buszflottájának bővítésére, a környezetkímélő közösségi közlekedés fejlesztése érdekében. Ezen kívül Kaposvár városában már megvalósult az a példaértékű kezdeményezés, miszerint a teljes város tömegközlekedésének CNG üzemanyag-ellátásáról és egyúttal környezettudatos közlekedéséről a KAPOS CNG Kft., az ENKSZ Zrt., a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő FŐGÁZ CNG Kft. és a Kaposvári Közlekedési Zrt. által létrehozott vegyesvállalat gondoskodik.

Az NGVA adatai szerint közel 1,3 millió db földgázzal üzemelő jármű található az EU28 és EFTA országaiban, amelyekből közel 10 ezer db a teherautó. A járműveket kb. 3600 db töltőállomás szolgálja ki Európa szerte, több mint 170 városban üzemelnek CNG buszok.

A CNG hajtású járművek a dízellel szemben, működésük közben lényegesen kevesebb, az egészségre és a környezetre potenciálisan káros szennyező anyagot bocsátanak ki. A hajtóanyag égési tulajdonságainak köszönhetően a jelentős problémát okozó szilárd részecske (korom) kibocsátás gyakorlatilag nullára csökken.

A sűrített-földgáz üzemanyagként történő több évtizedes alkalmazása, a járműgyártók ez irányú folyamatos fejlesztése a ma létező egyik legjobban használható szintre emelte a CNG technológiát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy több mint 20 millió földgázos járművet használnak világszerte.

  NRGreport
Címkék
#CNG   #Főgáz CNG Kft.   #FŐGÁZ Zrt.   #földgáz  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.