NRGreport
Menü

Gazdagok és felelőtlenek vagyunk

Magyarországon évi 800-900 millió darab sörös és üdítős alumínium italdoboz kerül forgalomba, de csak 450 millió darab aludobozt nem hasznosítják újra. Ez környezetvédelmi és gazdasági szempontból is óriási pazarlás, hiszen az alumínium minőségromlás nélkül szinte 100 %-ban és akárhányszor újrahasznosítható.

Ahogy Európa más országaiban, úgy Magyarországon is számos lehetőség áll rendelkezésre az aludobozok szelektív gyűjtésére. Választhatjuk az üzletekbe telepített, mintegy 200 aludoboz visszaváltó automata egyikét, amelyekben évente 100 millió darab sörös és üdítős italdoboz gyűlik össze, emellett a házhoz menő szelektív gyűjtés is elérhető az ország legtöbb városában. Az iparági statisztikák szerint, míg nálunk csupán 30-50 %-os, addig a Szlovákiában 69 %, Ausztriában 70 %-os az aludobozok visszagyűjtési aránya, Belgium 98 százalékos példája pedig azt mutatja, a teljes visszagyűjtés sem lehetetlen – írta a Greenfo.hu.

Az alumínium minőségromlás nélkül közel 100 százalékban, akárhányszor újrahasznosítható, így az elsődleges nyersanyagokból készülő fémhez képest az újrahasznosított alapanyagból előállított alumíniumhoz 95 százalékkal kevesebb energia szükséges. Egyetlen aludoboz újrahasznosításával például annyi energiát spórolunk, amely egy laptop 3 órás működéséhez is elegendő. Előállítás 3 dl. Kőolaj.  A Dobd be magad környezetvédelmi szemléletformáló program játékos formában idén is felhívja a fiatalok és fiatal felnőttek figyelmét, hogy az aludobozok szelektív visszagyűjtésével nagyon sokat tehetnek környezetükért.

A www.dobdbemagad.com oldalon elérhető Aluvaluta játék a visszaváltást ösztönzi: ha az áruházakba telepített automatáknál váltják vissza az aludobozokat, most értékes ajándékokat nyerhetnek a résztvevők, csakúgy, mint az Aluakadémia játékkal, amely pedig a fiatal felnőttek környezetvédelmi és újrahasznosítási ismereteit igyekszik játékos formában bővíteni.

Forrás: Greenfo.hu