Fenntarthatóság

Többet is tehetnének a légitársaságok a klímavédelemért

Végh Zsófia | 2017.04.20. 07:46

A légitársaságok által működtetett, önkéntes széndioxid-ellentételezési programok egyelőre szerény eredményekkel bírnak, becslések szerint a jegyeladások csupán egy százalékát teszik ki. Az utasok között legnépszerűbb programok nem csupán klímavédelmi célokat szolgálnak, hanem társadalmi-gazdasági hozadékuk is van.

Jóindulattal is csupán mérsékeltnek nevezhető a légi közlekedés szén-dioxid kibocsátását csökkenteni hivatott, légitársaságok által egyelőre önkéntes alapon működtett támogatási programok eredménye. Nem hivatalos források szerint (a program) felhasználói aránya átlagosan a teljes online jegyeladások egy százalékát teszi ki, bizonyos programoknál azonban öt százalékot is elér, írta lapunk kérdésére a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (International Air Transport Association, IATA). (Mióta a jegyfoglalási folyamatba beépítették, a program felhasználói aránya nőtt.) A program(ok) életbe lépése óta megspórolt/karbonkvótákkal kiváltott szén-dioxid mennyiségéről a szervezet nem osztott meg lapunkkal adatokat.

A rendszer lényege, hogy a légitársaságok károsanyag kibocsátásuk mértékét klímavédelmi programok támogatásával indirekt módon csökkenthetik. A támogatást jegyfoglaláskor az utasok fizetik, legalábbis azok, akik vállalják a karbon kreditek vásárlásával járó extra költséget. A kreditek értékét a légitársaság számítja ki, mértéke úticéltól, az út hosszától és számos más tényezőtől függően változhat. A több mint negyven, programban részt vevő légitársaság korábban eltérő számítási módot alkalmazott a kibocsátás és egyéb paraméterek kalkulálására. Többek között ezért indította el hét éve az IATA iparági kibocsátást-ellensúlyozó programját, melyet egy független minőségbiztosító szervezet validált. Az IATA Carbon Offset program átláthatóbb, az utasok könnyebben nyomon követhetik, hová folyik be a légitársaságoknak fizetett pénz. Az egyes programok népszerűsége eltér. A pusztán megújuló energiatermelés támogatását célzó programokat kevésbé kedvelik az utasok. A karizmatikus, több előnnyel járó mentesítő projekteket annál inkább. Azok a légitársaságok a legsikeresebbek, amelyek történeteket szőnek az egyes programok köré, s jobban bevonják az utasokat, írta az IATA. A szén-dioxid mennyiségének csökkentése mellett társadalmi-gazdasági haszonnal járó, egy-egy kisebb közösség életét támogató programok kapják a legtöbb pénzt. Ilyen például a metán megkötését támogató program Thaiföldön, a Kaisgau-folyosó természeti értékeinek és a vadvilágának megóvását célzó befektetés Kenyában vagy napenergiával működő vízmelegítők terjesztése dél-afrikai falvakban.

(Forrás: freeimages.com)

A KLM egyik projektje keretében magasabb hatékonyságú faszéntüzelésű kályhák terjesztésébe invesztál Ghánában. Így nem csupán az üvegházhatású gázkibocsátás és légszennyezés mértéke csökken, hanem a főzési idő is. A légitársaság valamennyi programja ún. Gold Standard tanúsítvánnyal ellátott, amely biztosítja, hogy a klímavédelemre szánt pénzt a lehető leghatékonyabban költik el, írta kérdésünkre a KLM. A CO2ZERO elnevezésű program 2008-as indulása óta durván 235 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását kompenzálta, írta a KLM. A mennyiség évről-évre nő. Azt, hogy adott út milyen mértékű emisszióval jár, s mennyivel kompenzálható, a repülőgép típusától, a megtett távolságtól és a járat kihasználtsági mutatójától függ. A számítási módot és az értékeket a KPMG nemzetközi tanácsadó cég rendszeresen auditálja, írta a légitársaság. A CO2ZERO program mellett a KLM Corporate BioFuel programja a fenntartható légi közlekedés fejlesztését célozza. A programban részt vevők választhatnak a hagyományos kerozin vagy a feláras bioüzemanyag között. A légitársaság az évtized végéig 2011-es utasokra vetített szén-dioxid kibocsátását húsz százalékkal kívánja csökkenteni.

Bár az egyes programok jó célokat szolgálnak a légi közlekedésből adódó szén-dioxid kibocsátás mértéket aligha kompenzálják. Az Air Transport Action Group (ATAG) iparági képviselőket tömörítő nonprofit szervezet szerint a légiközlekedés felel a globális, emberi tevékenységhez köthető szén-dioxid kibocsátás két százalékáért. A szervezet adatai szerint 2015-ben a repülőgépnek köszönhetően összesen 781 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe. 2020-ig még szabadon szennyezhetnek a társaságok, ám ezt követően fizetniük kell a károsanyag-kibocsátás után. Tavaly ugyanis, két évtizednyi tárgyalást követően, végre eldőlt, hogyan veszi ki részét a klímaváltozás elleni harcból a légiközlekedés. Az ENSZ repülésügyi klímamegállapodása szerint az iparági szereplők 2021-től kvótavásárlásokkal ellentételezik kibocsátásaik egy részét. Az érintett repülőtársaságoknak annyi kvótát kell vásárolniuk, amennyivel több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint 2020-ban. A megállapodás a nemzetközi személyszállításra és áruszállításra vonatkozik, a belföldi járatokat, a tízezer tonna szén-dioxidnál kevesebbet kibocsátó légitársaságokat nem érinti, ráadásul csak 2027-től kötelező érvényű. Hatvan ország, például az Egyesült Államok és Kína önkéntes alapon már 2021-től részt vesz a programban, lefedve a repülési kibocsátások 85 százalékát. Szakértők szerint azonban még így is a légitársaságok járnak jól, s az alacsony díjak miatt valószínűleg a repülőjegyárak sem emelkednek majd.

 

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.