NRGreport
Menü

Eladási hullám előtt az olaj?

Tovább nőtt a hedge fundok árupiaci kitettsége, a legfrisebb COT-riport szerint. A WTI olajra is a vétel volt a jellemző, de egy újabb eladási hullámnak jelentősen megnőtt az esélye, a Saxo Bank szerint.

A legfrissebb COT-riport szerint tovább tart a hedge fundok árupiaci kitettsége. A riportban foglalt adatok indikátorok lehetnek a piac mozgására, mivel a jelentés a hedge fund-ok és vagyonkezelők spekulatív pozícióit tartalmazza. A jelentés szerzője, Ole Sloth Hansen, a Saxo Bank vezető árupiaci elemzőke kiemeli: a legutóbbi vizsgált időszakban az alapok vették az energiahordozókat és a fémeket, különösen a WTI olajat, a fölgázt és az aranyat.

A WTI olaj vétele már harmadik hete tartott, és ezt az időszakot a múlt szerdai, az Egyesült Államok olajtartalékairól szóló jelentés nyomán kialakult eladási hullám zárta le. Jelentősen, 46%-kal csökkentek a WTI short pozíciók a március 28-i lokális csúcs óta, és ez – figyelembe véve a múlt hét második felében látott áresést – növeli az esélyét egy újabb eladási hullámnak, áll a jelentésben.

Az amerikai elnökválasztás óta a legnagyobb vételi, azaz long pozíciók gyűltek fel aranyban. A mennyiség már majdnem áttörte a 2011-es szintet, az akkori csúcs óta csökkenő trendet látni. Az elmúlt évben már ötször is megtörtént a szint tesztelése, eddig sikertelenül.

A francia választás első fordulójának eredménye ismeretében ez a long állomány minden bizonnyal eladási nyomásnak lesz kitéve. Az arany/ezüst ráta új magasságokik jutott a múlt hét péntekjén, mivel az aranyat jobban felhajtotta a politikai kockázat miatti biztonságra törekvés. A gyengébb dollár és a geopolitikai kockázatok eddig valamennyire ellensúlyozták az aranyra nehezedő eladási nyomást.

A COT-riportban vizsgált alapok az április 18-cal záruló egyhetes időszakban is megtartották a dollárral szembeni kitettségüket, de több devizánál is változást hoztak a különböző események. A francia választások előtt esett az euró, az angol fontot vették az előrehozott választások hírére, míg a jen a geopolitikai kockázatokból profitált. A legutóbbi COT-riport vizsgált időszakában (április 12-18) így már harmadik hete folytatódott az euró eladása és a jen vásárlása. Érdekes, hogy a GBP esetében úgy csökkent a nettó short állomány, hogy mind a long, mind pedig a short állomány nőtt.

A COT-riportról

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission - CFTC) minden pénteken közzéteszi a Commitment of Traders Reportot, azaz a COT-riportot, amely az adott hét keddjével záródó egyhetes időszak adatait dolgozza fel. A riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel. Az említett befektetői csoportok piaci lépései azért érdemelnek különleges figyelmet, mert a pozícióik jellemzően spekulatívak, amelyeket nem más ügyletek fedezéseként hoztak létre, továbbá rendszerint szűk stopokat használnak – mindezek eredményeképpen a piac úgy tartja, hogy ezek a befektetői csoportok reagálnak leggyorsabban és legérzékenyebben a fundamentális és technikai alapú ármozgásokra.

Forrás: NRGreport