Trading

Igencsak túlbecsülték a Saudi Aramco értékét

NRGreport | 2017.04.25. 12:14

Úgy tűnik, hogy a 2 billió dolláros megadott értéknél 500 milliárd dollárral kevesebbet ér a Saudi Aramco, a Wall Street Journal értesülése szerint. Ez nagyban befolyásolja a cég tőzsdei kibocsátását.

Mohamed Bin Szalman szaúdi koronaherceg korábban 2 billió dolláros értéket határozott meg a szaúdi olajmamutra. A Wall Street Journal értesülései szerint azonban a társaság valós értéke körülbelül 1,5 billió dollár lehet, ami nem kevéssel, 500 milliárd dollárral kisebb összeg. Szemléltetésül: ez kb. az Amazon és a Netflix együttes piaci értéke – írta a CNBC.

A múlt hónapban a Reuters kérdezett meg elemzőket, intézményi befektetőket és alapkezelőket a táraság becsült értékéről, akkor a konszenzus szerint 1-1,5 billió dolláros piaci érték jött ki. Márciusban Szaúd-Arábia jelentős adókedvezményeket biztosított a társaság számára, egyes elemzők akkor azt valószínűsítették, hogy ez akár 1 billió dollárral is megnövelheti a társaság piaci értékét.

A Wall Street Journal mostani cikke szerint azonban a nyilvános tőzsdei kibocsátás (IPO) előtt álló társaság értékmeghatározásánál akadtak gondok, eddig ugyanis nem sikerült alátámasztani a hivatalosan is bejelentett értéket. Az adókedvezményeket is figyelembe véve a legoptimistább becslés inkább a 1,5 billió dollárhoz állt közel, írta a lap.

A Saudi Aramco eddig nem válaszolt a megkeresésekre.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.