NRGreport
Menü

Különleges akkumulátorral zöldít egy magyar cég

Az ólom-savas akkumulátorok élettartamának meghosszabbítását, és ezzel a veszélyes anyagok okozta környezetterhelés csökkentését szolgáló speciális üzemeltetési rendszer fejlesztésén dolgozik a Solver Unio Kft.

A Norvég Alap által is támogatott projekt célja egy olyan, szerver alapú, töltés- és üzemeltetés-felügyeleti mikromenenedzsment szabályozó rendszertechnológia és eljárásrend (BMMR) létrehozása, amely az akkumulátorok üzemeltetését a pillanatnyi állapotuk figyelembevételével, valamint számos lényeges környezeti tényezővel együtt optimalizálja, és minderről realtime adatszolgáltatást nyújt a felhasználónak. A BMMR így alkalmas arra is, hogy a környezetvédelem fontosságát szem előtt tartva, zöldipari innovációként jelenjen meg a piacon – írta a Világgazdaság.

Az ólom-savas akkumulátorok környezetterhelési potenciálja igen magas. Az optimális használattal megnövelt élettartam csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét. A fejlesztési projekt környezetvédelmi jelentősége ennélfogva az ólom-savas akkumulátorok élettartamának meghosszabbítása révén kiemelkedő, emellett pedig a beszerzésük kapcsán keletkező költségek csökkentését is elősegítheti az azokat alkalmazó szervezetek számára.

A fejlesztés a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatással valósult meg, a „Zöld ipari innováció” program keretében.