Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az energiaágazatot is átformálja a blockchain

Végh Zsófia | 2017.04.26. 12:40

A köztes szereplőket kiiktató, kereskedésre, értékek cseréjére a felek között közvetlenül lehetőséget nyújtó blockchain technológia alkalmazása az energiaágazatban is elindult. Ha sikerül az aktuális technológiai és szabályozási korlátokat megszüntetni, alkalmazásával könnyebben hozzáférhetővé és olcsóbbá válhat a fogyasztók számára az energia.​

Az online pénzügyi világban egyre inkább meghonosodó, nemzetközi szinten használt blockchain-technológia az energiaágazatban is feltűnt. Egyelőre csak kísérleti projektek keretében foglalkoznak vele, ám az ágazat szerkezeti átalakulása, valamint az infokommunikáció fejlődése felgyorsíthatja terjedését, derül ki egy, a napokban megjelent PwC-tanulmányból.

A bitcoinnal kezdődött

A blockchain-technológiát érdemben a bitcoin virtuális fizetőeszközzel végzett online tranzakciók során alkalmazták először. Lényege, hogy közvetlen kapcsolatot teremt a felhasználók/fogyasztók és a terméket/szolgáltatást kínálók között. A tranzakcióra – például online jogok átruházására, ingatlanvásárlásra – ily módon köztes szereplők, például bank, jogászok alkalmazása nélkül is sor kerülhet. S tulajdonképpen ez a cél: a folyamatok egyszerűsítése és a költségek csökkentése. Ellentétben a hagyományos tranzakciós modellekkel, ahol az adatokat egy központi hatóság, szervezet őrzi, a blockchain rendszerben az információt hálózati egységekben (blokkokban) tárolják. Az adatok a hálózatban résztvevő valamennyi számítógépen megtalálhatóak, nem csupán egy központi szerveren keresztül érhetőek el. Az egyes tranzakciók feltételeit (meghatározott szabályok vonatkoznak a minőségre, árra, mennyiségre stb.) okosszerződések tartalmazzák, amely a felek között olyan közvetlen kapcsolatot feltételez, hogy a tranzakció létrejöttéhez nincs szükség közvetítőkre (brókerekre, villamosenergia-kereskedőkre, stb.).

A bitcoin használatához hasonlóan, a technológia terjedésének sarokköve a bizalom. Ezt a visszamenőlegesen megmásíthatatlan tranzakciós adatok hivatottak garantálni. Ha az emberek megbíznak a technológiában annyira, hogy pénzügyi tranzakciók esetén alkalmazzák, felmerül a kérdés, hogyan hasznosíthatnánk a rendszert az energia ágazatban – vetette fel Mohammed Anis, az Infosys technológiai tanácsadó energia és szolgáltatások divíziójának európai vezetője egy energetikai konferencián. Az (energetikai) vállalatok digitalizációjával foglalkozó cég több kísérleti projektet futtat, mely során teszteli a technológiát, energetikai szektorban történő használata azonban Anis szerint is elenyésző. Bár a blockchain technológia a fintech startupok körében közismert, az általam megkérdezett energetikai vállalkozások közül százból talán három találkozott vele, mondta.

Ennek egyik oka a két terület közötti eltérésből fakad. Az energia ágazatban a tranzakciók nem csak információkra és (pénzügyi) értékekre vonatkoznak, hanem hálózati infrastruktúrán keresztül történő fizikai szállításra is. A villamosenergia-szállítás megvalósításhoz pedig még nem létezik blockchain alapú megoldás, a pénzügyi elszámoláshoz és kiegyenlítéshez ugyanakkor már vannak prototípusok, írja a tanulmány. 

Kísérleti projektek

A fogyasztók közötti első villamosenergia-tranzakcióra a PwC a 2016-ban indult Brooklyn Microgrid projektet említi példaként, ahol a villamos energiát öt, szomszédos épületre telepített napelemes rendszer állítja elő. A fel nem használt energiát a szomszédos házaknak értékesítik. Az épületeket hagyományos hálózat köti össze, míg a villamosenergia-értékesítési tranzakciók kezelése és tárolása központi blockchainen keresztül történik. Mivel a villamosenergia-tárolás ipari méretekben még nem megoldott, az épületeket összekötő hálózat nincsen leválasztva az elosztó hálózatról. A modell előfeltétele okosmérők telepítése, egy integrált okosszerződés-funkcionalitással rendelkező blockchain-technológia implementálása, valamint a megfelelő tárolási kapacitások megléte. Az okosmérők mérik, megjelenítik az előállított és felhasznált villamosenergia- mennyiséget, a blockchain-megoldás jóváhagyja a szomszédok közti tranzakciókat, az okosszerződések pedig automatikusan és biztonságosan végrehajtják és rögzítik ezeket.

A tesztfázisban a tranzakciókat manuálisan hajtják végre. A tervek szerint a rendszert a jövőben egy olyan alkalmazás irányítja majd, amely lehetővé teszi bizonyos paraméterek (a kereskedés feltételeinek) – mint például a szomszédoktól vásárolt villamosenergia-ár – meghatározását. Az elosztóhálózatról történő leválásához, a termelő-fogyasztók önellátásához az energiatárolás technológiájának fejlődése elengedhetetlen.

Egy másik példa a német energetikai óriás RWE és a blockchain alapú platformok fejlesztésével foglalkozó Slock.it együttműködéséből született BlockCharge: egy önműködő elektromos gépjármű töltőállomás. A gépjárműtulajdonos online egyenlege erejéig töltheti járművét egy mobil alkalmazáson keresztül, mely az okostöltővel kommunikálva megjeleníti a megvásárolt energia mennyiségét, árát. Az okostöltő a tankolás mellett a mobilapp segítségével ellenőrzi, jogosult-e a töltőállomás használatára a sofőr. A blockchain rendszer pedig végrehajtja a tranzakciót és rögzíti a fizetési és töltési adatokat, mindezt harmadik fél bevonása nélkül. A projekt ma nyilvános tesztfázisnál tart, Share&charge néven fut, és az RWE-től függetlenül minden németországi elektromos töltőállomás és elektromos gépjármű tulajdonos számára elérhető. Bevételt a töltőállomások telepítéséből származó és az energiafelhasználás alapú tranzakciós díjakból generálnak, amelyet a töltőállomás tulajdonosai, valamint a gépjármű tulajdonosok fizetnek. A blockchain egyik legfőbb előnye ebben az esetben az, hogy megosztott hálózatán keresztül lehetővé teszi, hogy egy elektromos töltőállomás tulajdonos megossza a gépjármű tulajdonosokkal a töltőállomását, és köztük közvetlenül, harmadik fél nélkül történjen meg a tranzakció végrehajtása és elszámolása, írja a tanulmány.

Blockchain alkalmazás

A villamosenergia-kereskedés piacára is fejlesztettek már blockchain alkalmazást. Az Enerchain platformon a szervezett villamos- energia-piacon kívül lehet határidős, vagy másnapi ügyletet lebonyolítani Ehhez a kereskedőknek telepíteniük kell a kereskedelmi felületet és rendelkezniük kell a tranzakciók jóváhagyására, vagyis bányászatra alkalmas, blockchain hálózathoz csatlakoztatott hálózati egységgel.

A szisztéma megalkotói szerint előrevetíti a villamosenergia-kereskedés jövőjét. A kereskedelembe való bekapcsolódás nehézségei enyhülnek, ami új belépőket hozhat a piacra. A kereskedés költségei csökkenek, ami a kisebb mennyiséggel alacsonyabb áron kereskedő szereplők esetében különösen hasznos. A közvetítők jelentősége is csökken az automatizált pénzügyi folyamatok eredményeképpen. S ez csupán néhány kezdeti alkalmazás, melyet számos további követhet.

A technológia energiaágazatban való terjedéséhez azonban még sok akadályt le kell küzdeni. A blockchain széles körű energiaipari alkalmazásához nem csupán a technológia továbbfejlesztése szükséges, de a ma jelenlévő, jól kidolgozott és már alkalmazott alapvető rendszereknek, szabályozásoknak és folyamatoknak is meg kell változniuk – mondta Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadásért felelős cégtársa.

A pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatokhoz hasonlóan a blockchain-technológia az energiaiparban is képes lehet egy decentralizált rendszer létrehozására. Ha a termelők közvetlenül a fogyasztókkal lépnek kapcsolatba, az lehetőséget biztosít a jelenlegi működés leegyszerűsítésére, amelyben az energiatermelők, az átviteli rendszerirányító, az elosztó, a kereskedők, a szervezett piac és a fogyasztó különböző szinteken üzletelnek egymással. A blockchain alapú decentralizált energiahálózat előfeltétele számos okos eszköz (okosmérők, szenzorok, vagy okostelefon-alkalmazások) megléte, valamint az ipari méretű és kisebb szereplők számára is elérhető árú tárolási technológiák rendelkezésre állása.

Blockchain-szótár

Blockchain

A blockchain egy megosztott, decentralizált tranzakciós főkönyv, amelyről minden felhasználó (más néven hálózati egység, “node”) egy friss másolattal rendelkezik. A decentralizált főkönyv az összes, felhasználók közt megtörtént tranzakció listáját tartalmazza. A főkönyv a felhasználók tulajdonában van, ők tartják fenn és frissítik azt. Ezért nevezik felhasználók közti (P2P) rendszernek, ahol a tranzakciók végrehajtásához nincs szükség egy központi felügyeletre, egy harmadik félre.

Okosszerződés

Az okosszerződés egy blockchain alapú, digitálisan aláírt, számítógépes algoritmusok segítségével, automatizált módon végrehajtott megegyezés (szerződés) két vagy több fél között. Az okosszerződéseknél nem csak a végrehajtás, de a szerződéses feltételek kialakítása is programozható.

Automatizált tranzakció

A blockchain alapú decentralizált modell a felhasználók között egy olyan közvetlen szerződéses kapcsolatot feltételez, amelyben az okosszerződéseknek köszönhetően a felek közti tranzakciók automatikusan megtörténhetnek.

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.