NRGreport
Menü

Nem elég az OPEC-ígéret

Emelkedett pénteken a vezető olajfélék árfolyama, ez az emelkedés azonban nem volt elég ahhoz, hogy az árfolyamok ne zárják már a második hetet is csökkenéssel. Nem elég a piacoknak, hogy az OPEC minden bizonnyal meghosszabbítja az alacsonyabb kitermelési kvótákat.

Egyértelmű jelei mutatkoznak az olajpiacon a túlkínálatnak: hiába a pénteki emelkedés a két irányadó olajféleség árfolyamába, ezzel még koránt sincs ledolgozva az eddig felhalmozott veszteség, amely már két egymást követő héten volt megfigyelhető.

A pillanatnyi fellendülésnek hála az amerikai könnyűolaj típus, a West Texas Intermediate (WTI) 49,40 dolláron zárt hordónként, összesen 43 centet felszedve, ami 0,88 százalékos emelkedés. Az északi-tengeri Brent alaptípus 51,86 dolláron állt hordónként, 0,82 százalékos drágulással. Ezzel az árral a WTI 8, a Brent 8,5 százalékkal van alacsonyabb szinten az április csúcsokhoz képest.

A CNBC-nek nyilatkozó kereskedők elmondták, hogy az emelkedés egy OPEC-nyilatkozatnak köszönhető, amely szerint olyan megállapodásra jut majd a szervezet májusban, amellyel megszűnik a piaci túlkínálat. Mint ismeretes, az olajexportáló országok szervezete és Oroszország májusban ül le tárgyalni arról, hogy meghosszabbítsák-e a tavaly év végén bejelentett kitermelési kvótacsökkentést. A tervek szerint 2017 egészére kibővítik az eredetileg félévig vállalt, napi 1,8 millió hordós csökkentést. A piac ezt bizonyosra veszi, most azonban már olyan megállapodást várnak, amely ezen túlmutat.

Az AxiTrader vezető piaci stratégája, Greg McKenna azonban egyáltalán nem optimista: az OPEC ígérete egy dolog, egy másik azonban az, hogy most nyitottak meg újra egy nagyméretű líbiai olajmezőt, és akkor az amerikai palaolajról ne is beszéljünk –mondta. A fennálló piaci többlet is részben ennek tudható be, 2016 közepéhez képest az USA palaolaj termelése 10 százalékkal, napi 9,27 millió hordóra nőtt. A Consultancy Rystad Energy várakozásai szerint ebben az évben további havi 100 ezer hordós növekedés várható, és ez folytatódik 2018-ban is. Ez bőven túlmutat az amerikai EIA prognózisán, a hivatal idén havonta 29 ezer, jövőre 57 ezer hordós növekedésre számít.

Akárhogy is, de növekedéssel kell számolni. Az pedig csak ront a helyzeten, hogy vannak a kvótacsökkentés alól felmentett OPEC-tagok, mint például Líbia is, ahol éppen nagy erőkkel a kitermelés bővítésén dolgoznak. Az ANZ Bank elemzői szerint a készletek ugyan csökkentek némileg, de még mindig igen magas szinteken állnak. A bank szerint további kockázatot jelent a nem OPEC-tag Oroszország, akik vagy belemennek a kitermelés-csökkentés meghosszabbításába, vagy nem.

Forrás: CNBC