NRGreport
Menü

Nem bíznak az olajár emelkedésében a befektetők

Egy hét alatt majdnem teljesen megszűnt azok száma, akik még bíznak az olajár emelkedésében, derül ki a legfrissebb COT-jelentésből. A piac szerint a kockázatok túl nagyok, inkább esés valószínű.

A hedge fundok összességében csökkentették az árupiaci kitettségüket. A legnagyobb mértékben az olajból szálltak ki a spekulatív befektetők, akik – a geopolitikai kockázatok csökkenésére és az ebből eredő, az olaj árára ható újabb nyomásra reagálva – egy hét alatt csaknem teljesen megszüntették azt a long állományt, amit az előző három hétben felhalmoztak, állapítja meg a legfrissebb COT-jelentés.

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission - CFTC) minden pénteken közzéteszi a Commitment of Traders Reportot, azaz a COT-riportot, amely az adott hét keddjével záródó egyhetes időszak adatait dolgozza fel. A riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel. Az említett befektetői csoportok piaci lépései azért érdemelnek különleges figyelmet, mert a pozícióik jellemzően spekulatívak, amelyeket nem más ügyletek fedezéseként hoztak létre, továbbá rendszerint szűk stopokat használnak – mindezek eredményeképpen a piac úgy tartja, hogy ezek a befektetői csoportok reagálnak leggyorsabban és legérzékenyebben a fundamentális és technikai alapú ármozgásokra.

Az ezüst alulteljesített az arannyal szemben a francia választás előtt és után is, így az alapok immár második hete nettó eladói a fémnek, amely április elején még rekord long állományt mondhatott a magáénak. Az aranyban viszont már a hatodik hete nettó vevők a hedge fundok, jóllehet itt az eladások is nőnek.

A mezőgazdasági termékek továbbra is nyomás alatt vannak, és a cikkek nagyobb részét adták az alapok. A fő élelmiszer-növényekben rekord méretű short állomány gyűlt össze, és ebben a kukorica és a búza megnövekedett short pozíciói fontos szerepet játszanak. Mindkét terméknél magas a kockázata annak, hogy a jelenlegi negatív kilátásokban bekövetkező akár kis változás is nagy nyomást eredményezzen a short pozíciókra. A búza short pozíciói különösen ki vannak téve ilyen kockázatnak: a fő észak-amerikai termőterületeket sújtó kései hóviharok például olyan áremelkedést okoztak egy nap alatt, amelyre már meg is indult a shortok zárása.

Az alapok növelték a kitettségüket az euróban, az angol fontban és a jenben, míg a dollár és a nyersanyag-devizák tekintetében nettó eladók voltak az április 25-vel záródó időszakban. Ez az a hét volt COT-riportok keddtől keddig tartó ciklusaiban, amely magába foglalta a francia elnökválasztás első fordulóját. A francia választást követő euró rali 6%-os csökkenést hozott az alapok nettó short pozíciójában.

Az angol font short pozíciók állománya második hete csökken, és mostanra a fele annak, ami a júniusi előrehozott választások bejelentésekor volt.

A kanadai dollár nettó short állománya 16 hónapja nem volt ilyen magas, míg az ausztrál dollár nettó long állománya 26%-kal csökkent.

Forrás: NRGreport