NRGreport
Menü

Stabil országokat is megingathat a klímaváltozás

Az egyre erőteljesebb globális klímaváltozás hatására világszerte nőhet a politikai instabilitás és az erőszakos konfliktusok kockázata; bár a környezeti változások elsősorban a legyengült immunrendszerű államokat veszélyeztetik, ma még stabil országok és régiók is meginoghatnak.

Erre figyelmeztet az Adelphi független agytröszt jelentése, amely szerint a megoldást a klímaváltozás jelentette összetett kihívásokra felelős választ kínáló bölcs politika jelentheti. A klímaváltozás társadalomra gyakorolt negatív hatásait fejtegető tanulmányok korábban is napvilágot láttak, a most megjelent jelentés pedig megerősíti, hogy egyértelmű összefüggés van a klímaváltozás és a nem hivatalos fegyveres csoportok működése között.

A "Felkelések, terrorizmus és szervezett bűn egy melegedő légkörben" című jelentés szerint a klímaváltozás nem egyszeri, lineáris hatással bír egy-egy ország vagy régió stabilitására, hanem sokkal inkább mint kockázattöbbszöröző tényező működik. Magyarán, a klímaváltozás felerősíti a már amúgy is fennálló olyan kockázati tényezőket, mint a népességrobbanásból vagy a gyors ütemű városiasodásból eredő feszültségek. Teszi ezt oly módon, hogy az éghajlatváltozással együtt járó jelenségekkel - az ivóvízkészletek csökkenése, veszélyes időjárási jelenségek - fokozza a társadalomra nehezedő nyomást, írta a Portfolio.hu.

Forrás: Portfolio.hu