NRGreport
Menü

Az energiahordozó behozatal növekedése húzta az importot

Februárban az export euróban számolt értéke 5,5, az importé 7,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az exporttöbblet 86 millió euróval csökkent, és 881 millió eurót tett ki - jelentett szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az április elején közölt első becsléshez képest az export 0,1, az import 0,4 százalékponttal nagyobb növekedést mutatott, így az aktívum 30 millió euróval kevesebb lett. A gépek, szállítóeszközök kivitelének éves növekedési üteme a januári 12,2 százalékosról 2,5 százalékosra, a feldolgozott termékeké 16,7-ről 9,8 százalékosra fékeződött, és az élelmiszerexport is 9,6 százalékról 3,8 százalékosra lassult.

Az importot az energiahordozók behozatalának 74,2 százalékos euróban számolt növekedése húzta, a gépimport 14,7-ről 3,8 százalékosra, a feldolgozott termékeké 11,2-ről 4,4 százalékosra mérséklődött és az élelmiszerek behozatala is 3,7 százalékkal nőtt a januári 7,6 százalékkal szemben. A forgalom alakulását befolyásolhatta, hogy idén februárban a tavalyi szökőnap miatt eggyel kevesebb munkanap volt.

Forrás: MTI