Trading

Egyirányú utcában az OPEC

NRGreport | 2017.05.05. 08:02

Tavaly november óta nem látott szinte esett a WTI amerikai könnyűolaj ára. A befektetők egyre inkább hatástalannak tartják az OPEC kvótacsökkentési programját.

A WTI hordónkénti kurzusa 2016 novembere óta nem látott szintre, 44 dollár közelébe ért. Az olaj ára az elmúlt hetekben folyamatosan esett, a befektetők egyre inkább hatástalannak tartják az OPEC programját, miközben az amerikai kitermelés permanensen bővül – áll az Equilor Befektetési Zrt. közleményében.

Az OPEC kényszerpályára került, a kitermelés-csökkentő program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a piaci többlet sokkal kisebb arányban szűkült, mint ahogy az OPEC visszavágta a kitermelését, írják. Ennek számos oka van, a piac szempontjából a leglátványosabb a konkurens amerikai olajtermelők operációja. Az USA kibocsátása a múlt héten 2015 augusztusa óta nem látott szintre emelkedett, a trend pedig 11 hete töretlen. Ilyen hosszú bővülést 2012 óta nem regisztráltak.

Az OPEC egyirányú utcába került, ahhoz, hogy hatékonyabban tudjon interveniálni, a program meghosszabbítására és a kitermelés további visszaszorítására van szükség. Az Equilor elemzői szerint erre nem sok esély mutatkozik, az OPEC-en kívül Oroszország, míg a szervezeten belül Irak és a különleges státuszt élvező Irán szólhat közbe. Eközben a szervezet de facto irányítója, Szaúd-Arábia olajminiszterét a saját kormánya támadja. A vezetőség szerint az új olajminiszter sokkal kiszámíthatóbb, mint elődje, emiatt a piac már időben fel tud készülni az OPEC lépéseire, így intervencióknak sincs érdemi hatása. Az Equilor továbbra is úgy látja, hogy az olaj árfolyama a volatilis nyári időszakot követően 2017 év végére 50-55 dolláros sávba kapaszkodhat vissza.

  NRGreport
Címkék
#olaj   #olajár   #olajár-csökkenés   #OPEC+   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.