Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Eladó a kiskőrösi biogázerőmű

NRGreport | 2017.05.05. 12:33

520 millió forintért hirdet eladásra egy biogázerőművet a felszámoló Intendáns Kft. Kiskőrös külterületén.

Kiskőrös külterületén, 520 millió forintért hirdet eladásra egy biogázerőművet a felszámoló Intendáns Kft. A tavaly fizetésképtelenné vált Bioenergia-Park Kft. vagyonáról van szó – írta a Világgazdaság. Pedig a cég alternatív­energia-termelési elképzelései ígéretesek voltak, olyannyira, hogy 478 millió forint uniós támogatást nyert el, és hasonló nagyságú hitelre érdemesítette az azóta egyebek mellett furcsa hitelezési gyakorlata miatt becsődölt és a takarékszövetkezeti integrációból kizárt Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet is.

A biogázüzemet 2013 végén adták át, mindössze négy hónap alatt készült el a beruházás, amely két, 3700 köbméteres vasbeton fermentorból és egy 834 kilowatt kapacitású gázmotorból áll. A terv az volt, hogy a cégcsoporthoz tartozó Garden Csoport Kft. gyümölcstermesztés és gyümölcslé-előállítás során keletkező melléktermékeit, illetve a környékbeli mezőgazdasági hulladékokat hasznosítják, az ezekből keletkező biogázból pedig a gázmotorban elégetve áramot és hőenergiát nyernek. Az akkori közlések szerint a termelt mennyiség elméletileg közel 1000 háztartás villamosenergia-igényének kielégítésére lett volna elegendő. A keletkező hővel pedig a Garden Csoport fóliasátrait és üvegházait fűtötték volna, primőr zöldségeket állítva elő.

A 2005-ben alapított Bioenergia-Park Dulai János érdekeltsége. Ő egyben az ügyvezetője a csoporthoz tartozó Garden Juice Kft.-nek, amely gyümölcslégyártóként nyert már OMÉK-díjat is. A gyümölcslégyártással nem is volt baj, csak menet közben kiderült, hogy a kiserőmű kihasználásához kevés a melléktermék, és hektikus az ellátás. Márpedig folyamatos üzemre van szükség, különben a berendezés tönkremegy. Ennek elkerülésére a Bioenergia-Park folyamatosan tehéntrágyát vett alapanyagul, a szállítási költségek miatt azonban veszteséges lett a biogázüzlet.

A cikk szerint a mérlegből annyi látszik, hogy 2015-ben 84 millió forint árbevétel mellett 12 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a társaság, kötelezettségállománya pedig 633 millió forint volt az év végén. Tavaly – az augusztusban lezárt beszámoló szerint – már 38 millió forint veszteséget mutatott ki a cég, saját tőkéje 24 millió mínuszba csúszott, a kötelezettségek soron 619 millió forint szerepel. A Bioenergia-Park a könyveiben durván egymilliárd forint eszközt tartott nyilván, amelyből 370 millió az ingatlanok, 588 millió a műszaki berendezések, gépek értéke. A Világgazdaság megkeresésére Dulai János nem reagált, és a felszámoló sem kívánt nyilatkozni a részletekről. Úgy tudni azonban, hogy a vagyonnál több a hitelezők követelése, akik között a legnagyobb a csaknem félmilliárd forint uniós támogatást visszakövetelő nemzetgazdasági tárca.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.