NRGreport
Menü

Tovább szórják olajpozíciójukat az alapok

A legfrissebb COT-riport adatai alapján kiderül: az alapok tovább csökkentették long pozícióikat. A vizsgált árupiaci határidős termékek forgalmát véve alapul megállapítható, hogy kiemelkedik az olaj-longok állományának 20%-os esése.

Az olaj-longok megvágása az előtt történt, hogy az olaj a múlt csütörtökön letörte a 47 USD/hordó szinten lévő támaszt – írta elemzésében Ole Sloth Hansen. A Saxo Bank vezető árupiaci stratégája szerint várhatóan tovább csökken majd a long/short ráta, de ez kell is a piac stabilizálásához.

A szaúdi olajminiszter nyilatkozata, miszerint a termeléscsökkentési megállapodást ki kellene terjeszteni a második félévre, elindított némi áremelkedést, de ez hamar kifulladt, és az olaj nem tudta áttörni az immár ellenállásként működő 47 USD/hordó szintet.

Nemesfémek, deviza

Felgyorsult az ezüst eladása, egyharmadával csökkent a nettó long állomány. Három hete még rekord long állományról szólt a COT-riport, ez a legutóbbi jelentés szerint majdnem a felére csökkent. Erősödött az eladás az aranynál – ez hat hét vásárlás után következett be. Ha azt vesszük figyelembe, hogy az utóbbi hetekben gyengélkedett az arany, akkor azt mondhatjuk, hogy a long pozíciók legutóbbi, 10%-os visszavágása után még maradt tér az újabb eladásoknak. Ezt a kockázatot erősíti az is, hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottsága enyhén szólva is meghagyta a lehetőségét egy júniusi kamatemelésnek.

 A hedge fundok 25%-kal vettek vissza a dollár emelkedésére játszó pozícióikból a május 2-ával záródó egyhetes időszakban, amit elsősorban az euró iránti kereslet erősödése okozott. Az elmúlt három évben a COT-riportban szereplő alapok összességében nettó short pozíciót tartottak fenn az euróban. Ennek a múlt heti csökkenése sokkal inkább a shortok zárása, mintsem friss vételek miatt következett be.

A shortok zárása volt megfigyelhető a svájci frank és a font esetében, míg a jent és az ausztrál dollárt adták az alapok. A jen esetében az eladások fő oka a biztonsági menedék jellegű kereslet csökkenése volt. Az árupiac romló kilátásai további eladásokat eredményeztek az árupiaci kitettségű dollárok, azaz a CAD, az NZD és az AUD esetében. Mindezek mögött a nyersanyagok iránti kínai kereslet bizonytalanságai állnak.

COT-riport

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission - CFTC) minden pénteken közzéteszi a Commitment of Traders Reportot, azaz a COT-riportot, amely az adott hét keddjével záródó egyhetes időszak adatait dolgozza fel. A riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel. Az említett befektetői csoportok piaci lépései azért érdemelnek különleges figyelmet, mert a pozícióik jellemzően spekulatívak, amelyeket nem más ügyletek fedezéseként hoztak létre, továbbá rendszerint szűk stopokat használnak – mindezek eredményeképpen a piac úgy tartja, hogy ezek a befektetői csoportok reagálnak leggyorsabban és legérzékenyebben a fundamentális és technikai alapú ármozgásokra.

Forrás: NRGreport