Szabályozás

NFM: lehet választani a szabályozott és a piaci energiaárak között

NRGreport | 2017.05.12. 06:48

Nem állja meg a helyét az Európai Bizottság észrevétele, hogy Magyarországon nem lehet választani a szabályozott és a piaci energiaár között, de a piaci ár rendszeresen magasabb, ezért az emberek többsége a magyar energetikai rendszer által kínált szabályozott áron veszi igénybe a szolgáltatást – mondta Aradszki András.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön hangsúlyozta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol a piaci körülmények határozzák meg az energiahordozók árát, ott 2010 és 2015 között több mint 20 százalékkal emelkedtek az árak. Ahol viszont szabályozott ár van, például Magyarországon, Máltán vagy Romániában, ott jelentős árcsökkenés következett be; Magyarországon ez az árcsökkenés 25 százalékos volt.

Az államtitkár úgy fogalmazott: Brüsszel megint a multinacionális cégek érdekeit képviseli, azt szeretnék elérni, hogy Magyarországon se lehessen olcsón, szabályozott áron hozzájutni ezekhez a szolgáltatásokhoz, hanem "meglehetősen markáns összegű" profittal terhelt piaci áron jussanak hozzá a szolgáltatók az áram, a gáz, illetve a távfűtés árához.

A magyar rezsicsökkentésnek éppen az a lényege, hogy "tiszta vizet öntöttek a pohárba", azon az áron tudják igénybe venni a fogyasztók a szolgáltatást, amely még megfizethető, versenyképes, és biztosítja az ellátásbiztonságot is – jelentette ki.

Aradszki András kifejtette: folyamatosan tárgyalnak az Európai Bizottsággal, próbálják közelíteni az álláspontokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarországnak sarkos az álláspontja abban, hogy elsődleges a fogyasztók érdeke, elsődleges, hogy a magyar állam biztosítani tudja a megfelelő áron az adott szolgáltatásokat, és csak ezután következik az, hogy a szolgáltatóknak milyen profitérdekük van.

A magyar kormány következetes ebben a kérdésben; a rezsicsökkentés értékeit fenn fogják tartani, nem látnak olyan okot, ami miatt ezen változtatni kellene – hangsúlyozta az államtitkár. Közölte: próbálják megértetni az Európai Unióval, hogy ez jó a magyar embereknek.

Hozzátette azt is: nem kell félni egy bírósági eljárástól sem, a magyar érdekeket meg tudják védeni.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.