NRGreport
Menü

Tiszavirág életű volt az olajár emelkedése

Kilőtt az olaj ára a pénteki kereskedésben, miután az OPEC-országok kitermelése az ígértek szerint tovább csökkent áprilisban – az emelkedés azonban tiszavirág életűnek bizonyult.

Hirtelen kilőtt az olaj ára a péntek reggeli kereskedésben, 1,4%-os pluszban is tartózkodott a WTI amerikai könnyűolaj árfolyama. Az emelkedés azonban el is párolgott pár óra alatt, fél 11-kor már csökkenésben volt a Brent, és a WTI sem mutatott emelkedést.

Míg az év első hónapjaiban stabil volt az olaj árfolyama, az elmúlt hetekben azonban ismét látványosan megélénkült a piaci volatilitás, és pár hét leforgása alatt közel 20 százalékot esett az Észak-Amerikában irányadó WTI alaptípus jegyzése.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint 10 dolláros sávba szorult be az olaj árfolyama. Nagy erők feszülnek egymásnak az olaj piacán, részben ez is lehet a növekvő bizonytalanság oka, írta elemzésében.

Egyrészt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) próbálja megtámasztani az árakat, a korábban bevezetett termelést korlátozó intézkedések meghosszabbítását helyezte kilátásba az év végéig, az erősebb piaci hatás eléréséhez azonban szükség lenne magasabb fokú, szorosabb együttműködésre, a jelenlegi kvótakorlátozások betartása ugyanis nagyrészt Szaúd-Arábiának köszönhető. A kartell tagjainak az egyeztetésre legközelebb a május 25-i találkozójukon lesz lehetőségük – írta az elemző.

Míg az OPEC csökkentett, az amerikai palaolaj-termelők folyamatosan növelik a kínálati oldalt, mivel a jelenlegi 45-53 dollár körüli árfolyamon megéri termelniük. Az elmúlt hónapokban már a hordónkénti 30-40 dollár környékére esett le a kitermelés fedezeti pontja. A piac így továbbra is túlkínálatos, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint ugyanakkor az év második felében már nemcsak megszűnik a túlkínálat, hanem deficites is lehet a piac, ami stabilitást nyújthat az árfolyamnak. Az amerikai elnökválasztás óta igen jelentős long pozíciók épültek ki, az elmúlt hetekben ugyanakkor az eséssel párhuzamosan sok spekulatív long pozíciót lezártak, így a pozicionáltság alapján lenne mozgástér felfelé. Mindezek eredőjeként középtávon felfelé és lefelé is korlátos lehet az olaj árfolyama, vélhetően egyelőre maradhat a 45–55 dolláros sávban, így a jelenlegi szintekről inkább a vételeket lehet érdemes keresni.

Forrás: NRGreport, VG.hu