Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Energiafüggetlenségre tör Kaposvár

Végh Zsófia | 2017.05.15. 06:00

Teljesen energiafüggetlenné kíván válni 2050-re Kaposvár- – mondta az NRGreportnak Borhi Zsombor alpolgármester egy zöld gazdaságfejlesztéssel foglalkozó üzleti fórumon. A város önellátóan, az energiát saját magának megtermelve működne, az energetikai fejlesztéseket okos megoldásokkal is összekapcsolnák. ​

Kaposvár célja, hogy a város 2050-re teljes mértékben energiafüggetlenné váljon. Milyen fejlesztéseket végeztek ezidáig, hogy függetlenítsék magukat a központi energia-ellátórendszerektől?

Az egyik fontos lépés az volt, hogy a kaposvári cukorgyár által termelt biogázból biztosítjuk több városi szolgáltatás energiaellátását. 2015 végén teljes buszparkunkat lecseréltük CNG-meghajtású buszokra. A járművek a cukorgyár által termelt és a hálózatba visszatáplált biogázzal üzemelnek. Ugyanezt a biogázt használjuk a városi fürdő fűtésére. Az egymáshoz szerencsére közel eső létesítmények között egy gázvezetéket építettünk: ezen keresztül jut el a gáz a fürdőbe.

Milyen további fejlesztéseket terveznek?

A következő néhány év egyik nagy beruházása a szennyvíztelep újjáépítése, ú szennyvíztelep építése. Az itt keletkezett biogázzal fogjuk a telepet, s a közvetlenül mellette található hulladékfeldolgozó üzemünket energiával ellátni.

Miből finanszírozzák mindezt?

A fejlesztések egy részét a megyei jogú városoknak járó Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásokból fedezzük. A szennyvíztelep megújítását a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP)-támogatásból. A Modern Városok keretében megvalósuló beruházásaink között is sok energiatakarékosságot, hatékonyságot javító befektetés lesz.

Minden intézménynél, amelyet felújítunk, vagy amely helyett újat építünk, elsődleges szempont, hogy energiahatékony technológiákat alkalmazzunk.

Borhi Zsombor Fotó: Kovács Márton (KKM)

Egy pályázat kiírásakor a város vezetésének van elképzése arról, milyen technológiát szeretne látni, vagy a pályázóktól (is) várják az ötleteket?

A műszaki tartalmat úgy írjuk ki, hogy az ajánlattevő ismerje, mire pályázik.

Kizárólag a város határozza meg, mit vár el? Kikérik- e más városok, nemzetközi szakértők tanácsát tervezéskor?

A polgármester a Megyei Jogú Városok elnöke, s napi kapcsolatban van, együttműködik ezen városok vezetőivel. Egy közös projekten veszünk részt együtt: az ELENA projekt keretében (European Local neregy Assistance, az Európai Fejlesztési Bank /EIB/ és az Európai Unió Bizottságának közös támogatásfejlesztési programja) közvetlen brüsszeli forrásokra pályázunk. A forrásból energiahatékonysági és megtakarítási beruházásokat végrehajtását tervezzük.

Számos hasonló konferencián, üzleti fórumon vesznek részt cégek és önkormányzatok. Mekkora ezek tényleges haszna?

Nem szégyen tanulni a másiktól: ha jó ötleteket látunk, melyek máshol működnek, mindnyájunk érdeke, hogy együttműködjünk. Ez az első alkalom, hogy közvetlen brüsszeli forrásra pályázunk – megpróbáljuk kijárni az utat, s talán ez példa lehet más városoknak is. 

Mekkora összegre pályáznak? Pontosan milyen fejlesztésekre szánják a forrást?

A részletekről nem szeretnék még beszélni. Jelenleg tervezési folyamat zajlik, erre nyertünk pénzt. Csak akkor tudok konkrét példákat említeni, amikor a tervezés végére értünk.

A Nordig Green Light üzleti fórumon is részt vett a város. Milyen természetű együttműködések születtek eddig az észak-európai országok és a város között, s milyen értékben?

Számszerűsíteni nem tudom, szeretnénk, ha minél több jönne létre. Kaposvár nemrégiben csatlakozott az „Open and Agile” európai uniós fórumhoz, azzal a céllal, hogy minél több kapcsolatot építsünk. Remélem, hogy a következő években ezeknek kézzelfogható eredményei lesznek.

Folyamatosan fejlesztünk, nagyon sok intézményt – orvosi rendelőt, óvodákat, iskolákat – szerelünk fel napelemekkel, szigetelünk, amit javarészt európai uniós forrásokból finanszírozunk.

Ha minderre sor kerül, mennyivel válik függetlenebbé a város energetikai szempontból? Mérik, most hol tartanak?

A korábban említett ELENA projekt támogatást többet között egy olyan mérőrendszer kiépítésére fordítanánk, amely konkrét adatokat szolgáltatna az energiafelhasználásról, annak módjáról, időbeni eloszlásáról. Hiszen ha ezt szabályozni tudjuk, s az egyre több megújuló energiaforrást a lehető leghatékonyabban hangoljuk össze a fosszilis energiahordozókkal– rengeteget tudunk majd spórolni.

Az alkalmazandó technológia, a know-how vagy az információ hiánya okozza a legnagyobb fejtörést az energetikai beruházások estében?

A legnehezebb meghatározni, hogy egy város milyen adottságokkal rendelkezik, s az adott helyzetben mit tud elérni. S ez alapján megtervezni, hogy milyen konkrét intézkedésekre kerül majd sor. Kaposvár napos város, ezért valószínűleg a napenergia lesz domináns a biogázból származó energia mellett. A következő években ezért több nagy naperőmű telepítését tervezzük.

Borhi Zsombor

Kaposvár alpolgármestere. 1972-ben született Pécsen. A Kaposvári Ipari Szakközépiskolában érettségizett, majd szerzett elektrotechnikusi oklevelet. Ezután a Testnevelési Főiskolán kajak-kenu szakedzőként diplomázott. Kétszeres felnőtt világbajnok, Európa-bajnok, főiskolai világbajnok kajakozó. Sokszoros magyar bajnok. Háromszor választották az év felnőtt sportolójának Kaposváron. 2002-es önkormányzati választások óta megszakítás nélkül egyéni körzetben megválasztott képviselő. A Kaposszentjakabi Településrészi Önkormányzat elnöke 2003 óta. 2014-ben Kaposvár alpolgármesterévé választották. Egy fiú és egy leánygyermek édesapja.

 

  Végh Zsófia
Címkék
#biogáz   #CNG   #decentralizáció   #Kaposvár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.