NRGreport
Menü

Szaúdi és orosz bejelentés után kilőtt az olaj

Nagyot nőttek hétfő délelőtt az olajárak, miután Szaúd-Arábia és Oroszország szakminiszterei együttesen közölték, hogy az OPEC termeléscsökkentését meg kell hosszabbítani. 

Khalid al-Falig szaúdi és Alexander Novak orosz energiaminiszterek hétfőn Pekingben azt közölték, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és más, a szervezeten kívüli olajtermelő országok tavaly novemberi, a termelés korlátozásáról szóló megállapodását 2018 márciusáig meg kell hosszabbítani. 

A bejelentés hatására mindkét fő nyersolajtípus 1,5 százalékot meghaladó mértékben erősödött hétfő reggel. Délelőtt negyed 12 után az északi Brent alaptípus 2,42 százalékos erősödéssel 52,07 dolláron, az amerikai WTI pedig 2,51 százalékos erősödés mellett 49,04 dolláron állt. 

Az olajkartell tavaly novemberben arról állapodott meg a szervezeten kívüli termelő országokkal, hogy 2017 első feléig napi 1,8 millió hordóval csökkentik együttes termelésüket. A megállapodásból az OPEC tagországai 1,2 millió hordóval vették ki részüket. 

A csökkentés kiterjesztése az eredeti aláírókra vonatkozna, de a két miniszter reménykedik abban, hogy a megállapodáshoz más, eddig távol maradó olajkitermelő országok is csatlakoznak. 

Oroszország és Szaúd-Arábia együttesen napi 20 millió hordó nyersolajat hoznak a felszínre és az olajpiacokra gyakorolt politikai, valamint gazdasági befolyásuk előrevetíti, hogy a további csökkentéshez a többi korábbi aláíró állam is csatlakozik. 

Az OPEC május 25-én Bécsben tartja következő ülését, ahol várhatóan döntenek majd a további termeléscsökkentésekről - írja a CNBC.

Forrás: CNBC, NRGreport