Trading

A szaúdiakat tíz év múlva már nem érdekli majd az olajár

NRGreport | 2017.05.24. 09:19

Legalább is az ország pénzügyminisztere, Mohammed Al Jadaan szerint. Ezt a kijelentését az ambíciózus Vision2030 tervre alapozza, amely azt tűzte ki célul, hogy Szaúd-Arábia gazdasága 2030-ra teljesen függetleníti magát az olajtól. A terv ugyanakkor csak általánosságokat fogalmaz meg, részletes stratégia egyelőre nincs. 

Mohammed bin Szalman, a szaúdi helyettes koronaherceg áprilisban jelentette be az olajmonarchia gazdaságát teljes egészében átalakító ambiciózus Vision2030-tervet, amely a következő 10-12 évre széleskörű gazdasági reformokat fogalmazott meg. A terv célja, hogy az országot teljes egészében függetlenítse az olajtól és a mindenkori olajáraktól. Ennek érdekében hatalmas összegeket fordítanak majd más, az olajipartól független ágazatok fejlesztésére. 

Szaúd-Arábia ugyan jelenleg a 18 hónapja tartó olajárzuhanás hatásaitól szenved, de ha a terv sikerül, a következő évtized végére már nem az olaj gyakorolja majd a legnagyobb hatást a monarchia gazdaságára. Ezzel kapcsolatban megdöbbentő nyilatkozatot tett a CNN-nek Mohammed Al Jadaan, szaúdi pénzügyminiszter. Al Jadaan azt mondta, hogy a program végére országát nem fogja érdekelni, hogy az olajár éppen 40, 50, vagy 55 dolláron áll, mert addigra a szaúdi gazdaság függetleníti magát az olajtól. Remélhetőleg 2030-ra már az sem érdekel majd bennünket, ha az olajár nulla dolláron áll – mondta. 

A Vision2030 a gazdaság teljes átalakítását tűzi ki célul. A tervek szerint ez 2030-ra 6 millió új munkahely létrejöttét jelenti majd és az olajszektoron kívüli bevételek már 2020-ra elérik az évi 100 milliárd dollárt. Ennek érdekében jelentősen csökkentenék az olajkitermelés, az üzemanyaggyártás és az elektromosáram-termelés jelenleg meglévő állami támogatásának mértékét, új általános forgalmi adót vezetnének be és támogatnák az olajiparon kívüli iparágakat, például a bányászatot, vagy a hadiipart. 

A terv egyik legfontosabb pontja az állami olajtársaság, a világ legnagyobb olajcégének számító Aramco nyilvános részvénykibocsátása is, valamint, hogy létrehozzák a világ legnagyobb, 2 billió dollár értékű állami befektetési alapját, ami szintén az olajágazaton kívüli iparágakba és fejlesztésekbe fektetne.  

A Vision2030 nemcsak méreteiben, hanem célkitűzésében is radikális tehát, különösen egy olyan ország számára, ahol a GDP 90 százalékát az olajbevételek adják és ahol a csökkenő olajárak miatt az idei hiány a GDP 13,5 százalékát érheti el. Mohammed bin Szalman ráadásul azt is közölte, hogy a tervek nagy része akár már jóval korábban, 2020-ra is megvalósulhat, ami ha így lesz, még nagyobb sokkhatást eredményezhet az országban. A hangzatos tervekkel ugyanakkor az a legnagyobb baj a szakértők szerint, hogy általános célokat fogalmaz meg, de konkrét lépéseket és részletes stratégiát nem.

Ehhez hasonló kísérletek, még ha nem is ennyira átfogóan, már korábban is történtek a szaúdi gazdaság leválasztására az olajról, de az eddigi próbálkozások rendre kudarcba fulladtak, főként az iparágban szereplő cégek és a személyesen is érdekelt politikusok ellenállása miatt. Ha a Vision2030 sikeres lesz, akkor az nem utolsó sorban Mohammed bin Szalman azon képességének is köszönhető majd, hogy sikeresen tereli a szaúdi fiatalokat az új iparágak felé. Erre nem csak fiatal kora miatt van jó esélye – ő a világ legfiatalabb hadügyminisztere például – hanem mert erős a jelenléte a fiatalok számára fontos közösségi médiában is, ráadásul még népszerű is a fiatalok körében. 

A gazdaság átalakítása a rohamosan emelkedő munkanélküliség miatt is létfontosságú, ami fokozottan érinti a fiatalabb korosztályokat. Már az idei év egyik legfontosabb feladata is az a szaúdi vezetés számára, hogy a munkanélküli fiatalok számát csökkentse – véli Timothy Callen, az IMF Közel-keleti és Közép-ázsiai osztályának igazgatója szerint. A munkanélküliségi ráta jelenleg 12 százalékon áll az országban, de a fiatalok 33,5 százaléka munkanélküli és egyre több fiatal kerük munkavállalói korba. 

A szaúdi vezetők azt remélik, hogy a Vision2030-ban javasolt reformok segítségével a munkanélküliség 7 százalékra csökken majd, a női munkavállalók száma pedig a jelenlegi 22 százalékról 30 százalékra nő. A terv kritikusai szerint ugyanakkor a kitűzött általános célokhoz képest a munkanélküliség ilyen arányú csökkentése elégtelen. Néhány szakártő szerint a rohamosan növekvő populáció miatt a fiatal munkanélküliek száma nemhogy csökkenni fog, de meghaladhatja a 42 százalékot is 2030-ra. Egy biztos, a nagyratörő célok eléréséhez a hangzatos terveknél jóval többre lesz szükség – írja az Oilprice.com.  

  NRGreport
Címkék
#olajipar   #Szaúd-Arábia   #Vision2030  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.