Fenntarthatóság

Paks II.: bíróságra megy az Energiaklub és a Greenpeace

NRGreport | 2017.05.24. 08:10

Az Energiaklub szerint Paks II környezetvédelmi engedélye számos kérdést nem tisztáz megfelelően, a kiadott környezetvédelmi engedély felelőtlen, az új atomerőmű a környezetet és a lakosságot is veszélyeztetheti. Az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország ezért bíróságon támadta meg az engedélyt. A zöld szervezetek azt várják az igazságszolgáltatástól, hogy az ítélet meghozataláig függessze fel a másodfokú határozat végrehajtását, és az eljárás lezárultával helyezze hatályon kívül Paks II környezetvédelmi engedélyét.

Az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország bíróságon támadta meg Paks II környezetvédelmi engedélyét, mert az engedély és az engedély alapjául szolgáló hatástanulmány nem ad megnyugtató választ számos alapvető kérdésre. A zöld szervezetek keresetükben 16 pontban sorolják fel az engedéllyel kapcsolatos aggályaikat, melyekből az alábbiakat tartják a legsúlyosabbnak:

Az engedély rendezetlenül hagyja a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsát és a leszerelés kérdéseit. Az elkészült hatástanulmány súlyosan hiányos: nincs bizonyítva, hogy elegendő hely lesz-e Bátaapátiban a kis- és közepes aktivitású hulladékok végleges elhelyezésére (ahol már az ideiglenes tárolás megoldása is kérdéses), teljesen megoldatlan a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolása és végleges elhelyezése. 

A hatástanulmány nem vizsgálja kielégítő módon Paks II építésének és üzemeltetésének környezeti hatásait. A tervezett építési- és üzemidőt a több mint másfél évig tartó eljárás utolsó két hónapjában módosították, és a módosítást követően már nem készültek megfelelően alapos vizsgálatok. Paks I és Paks II együttes üzemelési ideje például az eredeti három évről időközben hét évre változott, ezt azonban már nem vizsgálták részletesen, pedig a módosítás jelentős változásokat eredményezhet többek között a Duna élővilágára. A hatástanulmány a blokkok együttes építéséből fakadó plusz környezeti terhelésre és a Paks I-re hatással lévő talajvízszint-csökkenésre se tér ki érdemben.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az eljárásban az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország a kezdetek óta ügyfélként vesz részt. A környezetvédelmi szervezetek több ponton hiányosnak és homályosnak találták az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott hatásvizsgálati dokumentumokat, ezért a hatásvizsgálat alapján a Baranya Megyei Kormányhivatal által 2016. szeptember 29-én kiadott környezetvédelmi engedélyét 2016 októberében megfellebbezték. A másodfokú hatóság azonban ennek nem adott helyt, így Paks II környezetvédelmi engedélye 2017 márciusában jogerőre emelkedett. Mivel a határozat továbbra sem rendez számos fontos kérdést, az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország az engedélyt a bíróságon megtámadta és keresetében azt kéri, hogy a bíróság függessze fel a másodfokú határozat végrehajtását és a környezetvédelmi engedélyt az első fokú határozatra is kiterjedő hatállyal szüntesse meg.

„Egy atomerőmű súlyos hatással van a környezetre, megépítése és üzemeltetése folyamatos veszélyt jelent. Az engedélynek és az ezt megalapozó környezeti hatástanulmánynak ezeket számba kell vennie, és garanciákat kell nyújtania arra, hogy ezek a veszélyek ne következzenek be. Mindezt Paks II környezetvédelmi engedélye nem biztosítja, az óriási tartalmi lyukak betöltésére a hatóságok nem voltak képesek kötelezni az engedély kérelmezőjét. Ha sikerül a bíróságon bebizonyítanunk, hogy a környezetvédelmi engedélyt nem lett volna szabad megadni, akkor újra kell indítani az engedélyeztetési folyamatot. Vannak tehát lehetőségeink a PaksII projekt megállítására, ezért arra kérünk mindenkit, akinek fontos a biztonság, hogy segítse támogatásával a perrel kapcsolatos munkánkat ” – mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub energiapolitikai szakértője.

  NRGreport
Címkék
#Energiaklub   #Greenpeace   #Paks II  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.