NRGreport
Menü

Biztosra ment az OPEC

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének csütörtöki bécsi találkozóján a kitermelés csökkentés 9 hónapos meghosszabbításáról született döntés változatlan feltételek mellett. Erről az OPEC egyik képviselője tájékoztatta a Reuters hírügynökséget - írja a CNBC. A hírre esni kezdett a két fő olajtípus ára. 

Az OPEC ülésénék tétje az volt, hogy az olajkartell tud-e olyan megállapodásra jutni, mellyel elérhető a globális olajpiaci kereslet-kínálat egyensúlyi pontja. A javasolt meghosszabbítást még a nap folyamán közlik a szervezeten kívüli olajtermelő országokkal is, akik csatlakoztak a tavaly novemberben tető alá hozott eredeti csökkentési programhoz. 

A zárt ajtók mögött zajló tanácskozás előtt Khalid Al-Falih, Szaúd-Arábia energiaminisztere azt mondta a CNBC-nek, hogy a termeléscsökkentés kilenc hónappal való meghosszabbítása egy biztonságos megoldás annak érdekében, hogy az OPEC elérje eredeti célját, azaz csökkentse a túlkínálatos piacot és ezzel együtt elősegítse az olajárak emelkedését. 

Az ülésről kiszivárgó hírek hatására az olajárak esni kedztek: az északi-tengeri irányadó Brent olajtípus délután hármnegyed 3 körül 0,98 százalékos mínuszban 53,42 dolláron, az amerikai WTI 1,21 százalékos csökkenéssel 50,72 dolláron állt. 

Ezzel együtt az olajtartalákok változatlanul magas szinten állnak és az OPEC megállapodásából kimaradó olajtermelő országok - elsősorban az Egyesült Államok - kitermelése folyamatosdan nő. 

Az OPEC ölése előtt több lehetséges lépés is felmerült, ezek közül az egyik az volt, hogy a kitermelési csökkentés meghosszabbítása mellett annak mélységét is növelik. Szóba került egy rövidebb, hathónapos meghosszabbítás is. Azzal, hogy az OPEC végül a mindenki által legvalószínűbbnek tartott kilenc hónapos kiterjesztés mellett döntött, a szakértők szerint biztosra ment. 

Az Equilor elemzői szerint a 2017-ig történő meghosszabbítás változatlan kvóták mellett nem indokolja az olajár további erősödését, a fundamentumok alapján 50 dollár körüli WTI-vel lehet számolni év végéig. Optimista esetben 55 dolláros hordónkénti értéket vár az Equilor 2017-re.

A tavaly decemberi megállapodás értelmében az OPEC-tagállamok és további 11 nagy olajexportőr ország, élükön Oroszországgal, együttesen napi 1,8 millió hordóval csökkenti kitermelést az idei első fél évben. Ezt az OPEC korábbi jelentése szerint márciusban már 4 százalékkal felülmúlták a résztvevő országok. 

Forrás: CNBC, Equilor, NRGreport