NRGreport
Menü

Nagy döntés előtt az OPEC

Csütörtökön tartja ülését a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, ahol döntés születhet a kitermelés csökkentő akció folytatásáról. A találkozónak ugyanakkor többféle kimenetele is lehet. 

Nagy várakozás előzi meg az OPEC mai ülését, melyen döntés születhet a kitermelés csökkentő program jövőjéről. A találkozó, melynek tétje, hogy az OPEC tud-e olyan megállapodásra jutni, mellyel elérhető a globális olajpiaci kereslet-kínálat egyensúlyi pontja, többféle kimenetellel zárulhat - írja reggeli hírlevelében az Equilor. 

Az alapszcenárió szerint az OPEC 2017 év végéig hosszabbít, változatlan kvótákkal, a tagok száma nem módosul. Ebben az esetben az olajár további erősödése nem indokolt, sőt negatív korrekció várható.

Optimista forgatókönyv alapján az OPEC időben és/vagy kvótákban mélyít, a tagok száma összességében nő. Az OPEC 2018 márciusáig hosszabbítja meg a programot, továbbá a napi 1,8 millió hordós szinthez képest növekedést ér el. Ez kétféleképpen valósulhat meg: új tagok bevonásával vagy a jelenlegi tagok kitermelés csökkentő szintjének emelésével. Ebben az esetben az olajpiaci fundamentumok is módosulnak, az olajár további emelkedése várható a megállapodás részleteitől függően.

Pesszimista szcenárió alapján az OPEC találkozó sikertelenül zárul. Nem sikerül meghosszabbítani a programot és/vagy a külső kitermelők közül egyesek visszalépnek. Ennek a valószínűsége a legkisebb, hiszen az OPEC 2016 novemberében úgy állapodott meg, hogy opcionálisan 2017 második félévéig is kitolható a program. Ebben az esetben jelentős olajár esésre lehet készülni az Equilor szerint. 

Az olajár egyébként emelkedett az OPEC csütörtöki bécsi közgyűlése előtt, a Brent nyersolaj ára az európai tőzsdék nyitása előtt másfél órával 0,83 százalékkal állt magasabban hordónként 54,41 dolláron, a WTI nyersolajé pedig 0,78 százalékkal magasabban 51,76 dolláron.

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelők az év eleje óta korlátozzák termelésüket az árak stabilizálása érdekében. Az eredetileg féléves időtartamra kötött megállapodással nem sikerült csökkenteni a felhalmozott olajkészleteket, ezért annak hatályát 9 vagy 12 hónappal meg fogják hosszabbítani.

Az Equilor szerint amennyiben 2017-ig meghosszabbítják a programot, úgy nem tűnne el teljes mértékben a globális piaci többlet. Az amerikai energiaügyi minisztérium (EIA) 2017 végére napi 150 ezer hordós, 2018-ra pedig 390 ezer hordós szufficittel számol. Az OPEC érdemi hatást úgy tudna elérni, ha a jelenlegi, napi 1,8 milliárd hordós kitermelés szűkítést legalább 2 millió hordóra növelné.

Amennyiben sikerülne elérni, az extra csökkentés nagy hányadát Szaúd-Arábia veheti a nyakába, az ország ugyanis az első negyedévben is túlteljesítette a saját kvótáját. Az Equilor elemzőinek meglátása szerint a 2017-ig történő meghosszabbítás változatlan kvóták mellett nem indokolja az olajár további erősödését, a fundamentumok alapján 50 dollár körüli WTI-vel lehet számolni év végéig. Optimista esetben 55 dolláros hordónkénti értéket vár az Equilor 2017-re.

A termeléscsökkentés kiterjesztésével kapcsolatban szkeptikus hangok is feltűnnek. Amint arról az NRGreport is beszámolt Peter Tertzakian, Kanada legnagyobb energiaipari befektetési cége, az ARC Financial Corp. ügyvezető igazgatója szerint egy ilyen intézkedés kevéssé hatékony és a piaci szereplők sem gondolják túlságosan komolyan, hogy az egyensúlyba hozza a piacokat. A termeléscsökkentés meghosszabbítása, vagy kiterjesztése pedig igazából azoknak az innovatív palaolajcégeknek lenne kedvező, amelyek már eddigi is rugalmasan alkalmazkodtak az alacsony olajárakhoz és költségeik csökkentésével hatékonyak tudtak maradni. 

Forrás: Equilor, MTI, NRGreport