NRGreport
Menü

Beszakadt az olaj ára

Az OPEC döntést követően a WTI kurzusa 48 dollár közelébe süllyedt. Az OPEC és a külső partnerek megállapodtak abban, hogy 2018 márciusáig, azaz 9 hónappal hosszabbítják meg a jelenlegi kitermelés csökkentő programot, változatlan mennyiségben.

Az OPEC ezt a szervezeten belüli és kívüli tagok együttes közreműködésével érte el, a programba új tagot nem vettek fel. Ez azt jelenti, hogy a szerdai anyagunkban vázolt szcenáriók közül az optimista és az alapszcenárió közé esett az OPEC határozat, azaz hosszabbítást elértek, de mennyiségi bővítésre és új tagok felvételére nem került sor. Bővebben erről itt írtunk.

Az 50 dollár feletti WTI árfolyamba már ez a kimenet beárazódott, így új impulzus hiányában az eladók kerültek többségbe – írta elemzésében az Equilor Befektetési Zrt. Az elemzők véleménye szerint az olajár esésébe az is közrejátszott, hogy várhatóan az OPEC csak 2018-ra érheti el az olajpiaci többlet teljes visszaszorítását, de ez nagyban függ az amerikai kitermelőktől. Az OPEC döntés előtt alapszcenárióként 50 dolláros WTI árfolyam várakozást fogalmaztak meg év végére, optimista esetben 55 dollárt. Ezt továbbra is fenntartják, a Brent pedig 53-58 dollár körül ingadozhat az év végére.

Az OPEC várakozása alapján 2018 első negyedévében az olajkészletek már az 5 éves átlaghoz közelíthetnek és előrejelzésük szerint az amerikai kitermelés nem fogja gátolni a programjukat. Az amerikai energiaügyi minisztérium jövőre már napi 10 millió hordós kitermeléssel számol, amely közel 9%-os bővülést jelenthet a 2017-es év végi szinthez. Az OPEC már döntött, így a labda most az amerikai térfélen pattog, így a piac is az amerikai kitermelési adatokra fog összpontosítani az előttünk álló időszakban.

Az OPEC találkozó egy érdekes pontja a tagok számának változása. Noha az OPEC programba összességében nem módosult a tagok száma - így Kazahsztán sem lépett ki - de az OPEC-be felvételt nyert Egyenlítői-Guinea. Az OPEC tagok száma így ismét 14 főre duzzadt, míg a szervezeten kívüli partnerek száma 10-re csökkent. Ezzel pedig felmerül a kérdés, hogy az egyes OPEC tagok szűkítési kvótája vajon hogy alakul? Azt már tudjuk, hogy Líbia és Nigéria zöld kártyája megmaradt és Irán is növelheti termelését, de az új tag érkezésével változhatnak az erőviszonyok. Ebből adódóan az is kérdéses még, hogy a nem OPEC tagok hogy osztották el maguk között Egyenlítői-Guinea kvótáját.

Forrás: NRGreport