Fenntarthatóság

Motorgyártás helyett vezetési élményre fókuszálnak a jövőben az autógyártók

Végh Zsófia | 2017.05.26. 06:42

A motorgyártás helyett a vezetési élmény fokozására fókuszálnak a jövőben az autógyártók, melyek az elektromos autók megjelenésével egyre több tevékenységet szerveznek majd ki kisebb, bizonyos tevékenységre specializálódott cégeknek – vélik a Portfolio járműipari konferenciáján előadó szakemberek.  

Az elektromos járművek az összes jármű csupán 0,85%-át adják ma, ám arányuk 2040-re a 40%-ot is elérheti. Tömeges megjelenésükkel átalakul a járműipar is, a gyártók prioritása, a vezetők igényei egyaránt változnak. A járműgyártók bizonyos tevékenységeket kiszerveznek: előfordulhat, hogy például a sebességváltó vagy a teljes motor gyártását egy másik cégnek értékesítik – hangzott el a Portfolio Járműipar 2017 konferenciáján. A beszállítók tevékenységi köre is átalakul, bővül – mondta Túry Gábor, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Világgazdasági Intézetének tudományos munkatársa a jövő technológiáit és alternatív hajtásmódokat (önvezető és elektromos autók) taglaló beszélgetésen. Bár az autógyártók fő kompetenciája ezidáig a belsőégésű motorok fejlesztése volt a jövőben sokan inkább a szolgáltatásra és az utazási élmény fokozására fognak koncentrálni. A vevők ugyanis egyre inkább úgy tekintenek az autókra, mint az időmenedzsment egy eszközére, melytől hasonló kényelmet és funkciókat várnak el, mint amit otthonukban vagy munkahelyükön kapnak.

Persze továbbra is lesznek olyan cégek, melyek maguk fejlesztenek. Ahelyett, hogy kiszervezné, az Audi Hungária úgy döntött, a villanymotorok gyártását központi kompetenciaként kezeli, s a konszernen belül oldja meg a gyártást – mondta Gulyás Gusztáv, az AUDI Hungária Zrt. villamos gépek és járműhajtások fejlesztéséért felelős vezetője. A cég a következő tíz évben szeretne eljutni oda, hogy a belsőégésű motorgyártás aktuális volumenének megtartása mellett a villamos motorok aránya 20-30%-ot érjen el. Ha energiatárolásról van, a „Bölcsek köve” helyett a folyamatosan javuló paraméterekben hiszek – mondta Gulyás, aki szerint a fejlesztéseknek köszönhetően mára csökkent annyit az elektromos akkumulátorok ára, hogy megéri ezzel a hajtásmóddal foglalkozni.

Az elektromos autók terjedéséhez a kormány(ok) támogatása és az autógyártók aktuális nyereségrátájának radikális csökkentésére is szükséges – mondta Túry. Ma egy elektromos Volkswagen Golf kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos belső égésű társa. Három-hat éven belül a ma még 195 dollár/kwh költségű akkumulátorok ára viszont annyit csökken, hogy versenyképesebb áron juthatunk elektromos autókhoz. Előrejelzések szerint 2040-re jutunk oda, hogy a belső égésű autók árán kapjunk meg egy elektromos autót. A hatótávolság és az életciklus nagymértékben függ attól hogyan használjuk az autót. Ha például 5-6 év alatt tönkremegy az akkumulátor, a ma is magas rendszerköltségek tovább emelkednek – tette hozzá. A töltőinfrastruktúra kifejlesztése is drága, s máig nem tudni, ki finanszírozza majd. A töltési sebességet ugyan folyamatosan növeljük, ennek ma még vannak korlátai – mondta Szőke Zoltán, a Robert Bosch Kft. Budapesti Fejlesztési Központ vezetés támogató rendszerek és automatizált vezetésért felelős projekt vezetője.

Az elektromos autók térnyerésével még inkább megnő a szoftverfejlesztés jelentősége. Az elektromos (és önvezető) autókban ugyanis nagyságrenddel több szoftver fog futni, mint a mai járművekben – mondta Szepessy Imre, thyssenkrupp Steering E/E Advanced Development osztályának vezetője.  A tevékenységet nehéz automatizálni, vagyis az ilyen kompetenciával rendelkező szakemberek iránti kereslet tovább nő majd. A mai kormányművek felruházhatók olyan tulajdonságokkal, melyek alkalmassá teszik őket arra, hogy autonóm autókban is használhatóak legyenek – mondta Szepessy. Az autonóm autóknál a biztonság kiemelt fontoságú, a kormányzás funkció nem eshet ki, ezért ’túlbiztosítják’ a rendszert, minden eshetőségre felkészülnek.

Az önvezető autók esetében a jogi háttér megteremtése a legfontosabb cél. A zalaegerszegi tesztpálya alapkövét ugyan letették a múlt héten, Európának egységesen kell fejlődnie, ha lépést akar tartani az Egyesült Államokkal – mondta Szőke. A szakember a technológia validálásának lényegességét emelte még ki, melyre nincsenek még megoldások. Az önvezető rendszerek társadalmi elfogadottsága fontos – tette hozzá.

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.