Szabályozás

Gyorsabb és olcsóbb lesz a gáz és áram bevezetése

V.Zs. | 2017.05.30. 06:30

A gáz- és a villamosenergia szabályozást is érintő törvényjavaslat módosításáról szavaz kedden a parlament. A változtatások többek között a vezetékhálózat műszaki-biztonsági minősítésére, hálózati díjakra, valamint hatósági eljárások határidejére vonatkoznak.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. és villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvényeket érintő módosítások célja a közmű-csatlakozások felgyorsítása és a hatósági vizsgálatokhoz kötődő határidő csökkentése. Szigorúbban ellenőriznék például a gáz csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés kiviteli tervét, melyet a kivitelezés megkezdése előtt műszaki-biztonsági szempontok szerinti felülvizsgálatra kell benyújtani a földgázelosztóhoz. Az alkalmasság megállapítására szabott határidő is változik, ha a parlament elfogadja a változtatásokat. A villamosenergia átviteli, elosztó hálózathoz történő csatlakozás is felgyorsulhat, a csatlakozást a hálózati engedélyes csak műszaki okokra hivatkozva tagadhatja meg. A felülvizsgáltara szánt idő itt is gyorsabbá válhat. 

A fentiek mellett a hatósági vizsgálatokhoz, bizonyos szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjazás mértéke is változik majd. A műszaki-biztonsági hatósági eljárás díjtalan lenne az egyetemes szolgáltatásra jogosultak részére gáz- és villamoselosztóhálózathoz történő csatlakozás esetén. A csatlakozási díj megfizetése alól pedig a fogyasztásmérő kapacitása alapján mentesülhetnek a fogyasztók. Egy új rendelkezés szerint a villamos energia hálózati csatlakozást az igénybejelentő saját beruházásban is megvalósíthatja, a bejelentett és jogosult villanyszerelők nyilvántartásában szereplő vállalkozások közül kiválasztott vállalkozással. 

A földgáz szektorban a kivitelezési munkát a bejelentett és jogosult gázszerelők nyilvántartásában szereplő gázszerelők közül a fogyasztó által kiválasztott vállalkozó végzi. Ezt a megoldást tervezik átültetni a villamos áram szektorba is: a megrendelő is jogosult vállalkozót választani a bejelentett és jogosult villanyszerelők nyilvántartásából. Hasonlóképp a gázszektorhoz, a villanyszerelők jogosultságára vonatkozó szabályokat és nyilvántartást a kormány a jövőben rendeletben szabályozná. 

  V.Zs.
Címkék
#GET   #hatóság   #VET  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.