NRGreport
Menü

Áder: az egyre növekvő vízfogyasztás komoly kihívást jelent

A vízellátás, az élelmiszertermelés, a várostervezés, az urbanizáció, a biodiverzitás szempontjából a növekvő vízfogyasztás súlyos kihívást jelent minden országban, különösen ott, ahol a népesség az elmúlt évtizedekben négyszeresére-ötszörösére nőtt - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten.

Az államfő a Sándor-palotában fogadta a stockholmi ifjúsági víz díj magyarországi döntőjének győzteseit, ahol a szakmai zsűri által kiválasztott legjobb hat csapat bemutatta munkáját. A köztársasági elnök a magyar forduló védnökeként az első helyezettnek - amelyik Stockholmban, a nemzetközi versenyen is képviseli Magyarországot - átadta a GWP Magyarország Alapítvány díját.

Az államfő beszédében úgy fogalmazott, nagyon örül annak, hogy középiskolások, a fiatalok a vízfogyasztással problémájával kitartóan, visszatérően foglalkoznak, és egy olyan problémára, amelyre a világon mindenhol keresik a megoldást, ők is próbálnak innovatív megoldásokat találni.

A köztársasági elnök köszönetet mondott a középiskolásokat felkészítő tanároknak, akik ráirányították a gyermekek figyelmét a vízfogyasztással járó problémákra. 

Szöllösi-Nagy András, a magyarországi verseny zsűrijének elnöke a tájékoztatón elmondta, hogy az 1997-ben alapított stockholmi ifjúsági víz díj a legismertebb nemzetközi ifjúsági kitüntetés a vízügy területén. A verseny része az évente megrendezett Víz világhétnek, és eszköze a víz védelmére való felhívásnak is. 

A versenyben középiskolások vehetnek részt, a stockholmi döntőben pedig az egyes országok versenyének első helyezettjei indulhatnak - tette hozzá. 

Magyarországot idén a kőbányai Szent László Gimnázium képviseli Tanks of Water című pályamunkájával. A középiskolások a vízlábnyom csökkentése érdekében olyan társasjátékot készítettek, amelyben a résztvevők játékos formában szereznek információt többek között a víztakarékos módszerekről, vízkészletről vagy a víztisztítási módszerekről.

Forrás: MTI