Fenntarthatóság

Bezár a hírhedt atomerőmű Amerikában

NRGreport | 2017.05.31. 11:13

A Three Mile island atomerőműben történt az egyik legismertebb amerikai nukleáris baleset. Nem ezért zárják be. 

Két év múlva bezárják a pennsylvaniai Three Mile Island atomerőművet az Egyesült Államokban – jelentette be a tulajdonos. Az idő előtti leállításra szabályozási okok miatt kerül sor. 

Az üzemeltető Exelon vállalatnak idén 65-110 millió dollárjába kerül a lépés és további 1,1 milliárd dollár megy el amortizációs költségekre. A cég úgy becsüli, hogy a bezárás 1500 munkavállaló munkáját érinti majd, ezek közül 675 ember dolgozik az erőmű üzemeltetésén. 

A társaság közlemény szerint a bezárás nyomán növekedni fog a környezetszennyezés Pennsylvania államban, veszélybe kerül a folyamatos energiaellátás és sérül az állam gazdasága is. 

A Three Mile Island erőműben történt Amerika leghíresebb nukleáris balesete 1979. március 28-án, amikor az egyik reaktormag részlegesen leolvadt. A balesetben az itteni 2-es reaktor hűtőfolyadék szivattyúi romlottak el, aminek nyomán a reaktormag hőmérséklete nőni kezdett, annak ellenére, hogy a reaktor a hiba bekövetkezése után nyolc másodperc múlva automatikusan leállította magát. A baleset nyomán több mint 100 ezer helyi lakost kellett kitelepíteni. A sérült reaktor köré betonszarkofágot építettek, az ép 1-es reaktort pedig 1986-ban indították újra – írja az Oilprice.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.