NRGreport
Menü

Privatizálni kell az összes orosz állami olajcéget?

Az orosz kormánynak 7-8 éven belül privatizálnia kellene az összes állami olajcéget - véli az ország korábbi pénzügyminisztere, Alekszej Kudrin. 

Alekszej Kudrin, volt orosz pénzügyminiszter a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon tartott beszédében csütörtökön azt mondta, hogy 7-8 éven belül az orosz államnak privatizálnia kellene az összes, jelenleg állami tulajdonban lévő olajvállalatot, mivel az állami kontroll sok esetben nagyobb károkat okoz, mint amennyit használ - írja a TASSZ hírügynökség alapján a CNBC

Az orosz gazdaság olaj- és gázexport-függősége ismert és ezt a függőséget ellensúlyozandó, Kudrin azt tanácsolta Putyin elnöknek, fontolja meg az olajprivatizációt, hogy ezzel is felgyorsítsa a gazdaság növekedését. 

Putyin egyébként Kudrint kérte fel egy, a 2018-tól 2024-ig tartó időszakra vonatkozó gazdasági program elkészítésével. Ez az időszak egybeesik a következő elnöki ciklussal. 

Kudrin beszédére Dimitrij Peskov, Putyin sajtótitkára a TASSZ hírügynökségnek azt mondta: a korábbi miniszter véleménye, csak egy a sok vélemény közül és tudomása szerint az orosz kormánynak jelenleg nincs az olajcégek privatizációjára vonatkozó terve. 

Oroszország 2016 végén került ki egy kétéves recesszióból, de a gazdaság növekedése továbbra is erőtlen és várhatóan jóval a kormány által megcélzott 3 százalék alatt marad. Az idei első negyedévben csupán 0,5 százalékos volt a bővülés éves összevetésben - írja a CNBC. 

Forrás: CNBC